Politicienii români despre căsătoria gay

17 iulie 2013   Tema săptămînii

„Eu nu am absolut nimic să le reproşez homosexualilor, îi consider doar nişte oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare firească, nu este o relaţie naturală, motiv pentru care, după părerea mea, nu are absolut nici o şansă.” (Puiu Haşotti, PNL)

„Parteneriatul civil ar putea afecta libertatea de conştiinţă a celor care lucreză în primării şi care ar putea fi obligaţi să oficieze juridic această formă de parteneriat, împotriva conştiinţei lor. Ar putea să avantajeze cuplurile de homosexuali prin parteneriatul civil, dar să dezavantajeze oameni care au o reţinere din punct de vedere al opţiunilor individuale să oficieze asemenea parteneriate.” (Mihai Neamţu, Noua Republică)

„Eu, de pe poziţia de liberal, avînd convingeri liberale, sînt de acord cu relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex, probabil că natura aşa i-a format şi i-a creat, dar nu sunt de acord să legalizezi căsătoria. Asta nu mi se mai pare că ţine de drepturile omului. În ritmul asta, pînă la urmă te-ai putea trezi că legalizezi căsătoria dintre o femeie şi un armăsar.” (Octavian Bot, PNL)

„Eu, ca heterosexual, nu simt că drepturile mele sînt afectate de aceste parteneriate civile. În egală măsură, ca politician trebuie să ţii seama de cetăţeanul care te-a votat.” (Adriana Săftoiu, PDL)

„Cred că e o chestiune mai mult de patologie, oamenii ăştia cred că au nişte probleme care trebuiesc înţelese într-un fel, suferă de anumite complexe, au o modificare de gene, nu ştiu, n-am o chestiune care sa ma pornească împotriva lor, cît mai curand îi compătimesc. Eu fiind un om sensibil ca accept sau ca înţelegere, pot să zic că mai curînd mi-e milă de ei decît să-i acuz în vreun fel. Nu cred că în Romania e loc, în acest moment, de a oficializa legături între persoane de acelaşi sex". (Mădălin Voicu, PSD)


„E destul de greu să mergi împotriva unui „val” care s-a creat, dar trebuie să o facem pentru că fundamentul nostru, existenţa noastră, prin voinţa Domnului, şi prin voinţa Domnului nostru Iisus Hristos, este un fundament creştin. Şi voinţa divină ne-a creat într-un anumit fel şi asta este, cu cît lupta este mai grea, cu atît merita să o duci mai bine.” (Titus Corlăţean, PSD)

„Nu am nimic împotriva unui cadru legal care să reglementeze partajul bunurilor într-un cuplu format din persoane de acelaşi sex. Căsătoria se face însă în primul rînd în faţa lui Dumnezeu. Din acest punct de vedere, am o poziţie identică cu cea a partidelor conservatoare. Ce faci în particular este o problemă personală, ce faci în public e iar o problemă personală. Căsătoria însă nu se poate face decît între persoane de sex diferit, aşa cum scrie şi în Biblie.” (Cristian Boureanu, PDL)

Foto: Silviu Gheţie
 

Mai multe