„Parteneriate pentru Europa digitală“
Cea de-a IV-a ediţie a Congresului European pentru Includere Digitală – intitulată „Parteneriate pentru Europa digitală“ – a avut loc pe 5 şi 6 noiembrie 2012 la Bruxelles. Conferinţa s-a desfăşurat ca o continuare a celei de anul trecut – care a avut ca temă „Transformarea accesului la Europa digitală în bibliotecile publice“ –, mărind participarea şi implicarea bibliotecilor şi nu numai, în încercarea de extindere şi aprofundare a dialogului paneuropean despre includerea digitală.
În contextul austerităţii fiscale şi al îngheţării cheltuielilor publice pentru iniţiativele incluse în strategia Europa 2020, se pune frecvent accentul pe dezvoltarea de parteneriate eficiente, pentru a încerca rezolvarea problemelor economice şi sociale cu care se confruntă Europa modernă. Bibliotecile publice sînt locurile potrivite pentru a oferi servicii inovatoare de includere digitală, alături de instituţii locale şi regionale, din mediul public sau privat, pentru a susţine dorinţa Comisiei Europene de promovare a unei dezvoltări inteligente, durabile şi cuprinzătoare.
Conferinţa de anul acesta a explorat modul în care instituţiile existente la nivel local pot juca un rol fundamental în dezvoltarea şi prosperitatea întregii Uniuni Europene, în beneficiul tuturor cetăţenilor ei, cu o concentrare pe servicii şi acces digital, abilităţi legate de noile tehnologii şi învăţare pe tot parcursul vieţii.
La acest congres european au vorbit reprezentanţi a peste zece Agenţii Naţionale, din sectorul privat, precum şi de la ONG-uri care oferă programe în parteneriat cu biblioteci publice din Europa. Printre aceştia se numără Fundaţia „Digital Opportunities“, Bibnet, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Informaţionale şi Fundaţia „Bill & Melinda Gates“, Online Computer Library Centre, Programul pentru Dezvoltarea Bibliotecilor, Lattelecom, NAPLE şi Fundaţia „Orange“. Vorbitori din Danemarca, România, Letonia, Regatul Unit, Spania, Bulgaria, Belgia, Germania şi Polonia au arătat de ce instituţiile de la nivel local pot fi parteneri benefici pentru atingerea obiectivelor stabilite în strategia Europa 2020.
(sursa: http://ecei12.com/)
traducere din limba engleză de Patricia MIHAIL