PARK(ing) Day
În 2010, Bucureştiul depăşea New York-ul la numărul de maşini care traversau oraşul. Azi, Capitala se află printre primele zece oraşe la nivel european în ceea ce priveşte numărul de maşini la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că aproape unu din doi bucureşteni preferă să meargă cu propria maşină la destinaţie în loc să aleagă un mijloc de transport în comun. Confruntat cu asemenea date, pietonul devine o specie pe cale de dispariţie.
Într-un oraş tot mai sufocat de betoane, dilema pietonului bucureştean este acută: a merge pe jos sau a renunţa complet la idee într-un oraş unde obstacolele apar la tot pasul. Anul trecut, 570 de pietoni au murit în accidente rutiere. O cifră îngrijorătoare, spun şi autorităţile de la Bruxelles. Mai exact, mai bine de o treime din victimele accidentelor de pe şoselele româneşti sînt pietoni, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Media europeană este de 22%. Şoferii s-au făcut însă vinovaţi în doar 17% din cazuri. Restul de pînă la 100% ţine de responsabilitatea pietonilor. Tot mai mulţi încep să încalce regulile de circulaţie. Poate sufocaţi de numărul mare de maşini, poate din ignoranţă, dau răspunsuri care frizează ridicolul atunci cînd sînt întrebaţi de ce traversează ilegal. De la un sec „Aşa am vrut“ pînă la „Aici se circulă anapoda“ sau „Stau prost cu vederea“, pietonii au ajuns să nu mai respecte oraşul pe care simt că şi l-au însuşit pe deplin şoferii.
Ideea unui Bucureşti ideal este tentantă. Un Bucureşti în care maşinile nu circulă, unul în care poţi să te plimbi pe Calea Victoriei de la Guvern pînă la Piața Naţiunile Unite şi să nu întîlneşti decît bicicliştii care pedalează în sus şi în jos pe banda special rezervată lor.
Bucureştiul ideal este Bucureştiul de duminică, Bucureştiul vacanţelor, adevărat rai pentru pietonii avizi de plimbări pe străzi întortocheate, cu parfum de istorie interbelică.
De şapte ani încoace, RFI România încearcă să redea oamenilor oraşul pe care îl iubesc, organizînd PARK(ing) Day – un eveniment ecologic desfăşurat la nivel mondial, care atrage atenţia asupra lipsei spaţiilor verzi în marile aglomeraţii urbane.
„Centrul Vechi va înverzi pe 16 septembrie timp de zece ore“, spune Ina Dumitrache, director adjunct la RFI România. „Pe 16 septembrie, betonul din Centrul Vechi va prinde viaţă şi se va metamorfoza intr-un minioraş verde. Vom încerca să aducem o bucăţică din Parcul Naţional Văcăreşti în centrul Capitalei, să învăţăm cum se cultivă legume în balcoanele de acasă şi, bineînţeles, vom face şi ce ştim mai bine, adică radio. Sperăm să îi convingem pe trecători să încerce să îşi cunoască mai bine şi să îşi recreeze oraşul“, adaugă Ina Dumitrache.
PARK(ing) Day este un eveniment neconvenţional, de mediu, iniţiat de către studioul de Artă Rebar din San Francisco în anul 2005. Evenimentul constă în rularea unui gazon viu pe spaţiile acoperite cu beton din marile oraşe ale lumii. În anul 2011, la PARK(ing) Day au participat aproape 1000 de parcuri, în peste 160 de oraşe, din 35 de ţări şi şase continente. PARK(ing) Day se desfăşoară la nivel mondial în a treia zi de vineri a lunii septembrie.
Andreea Pietroşel este jurnalistă la RFI – România.