Oradea – mai ambițioși ca de obicei

25 mai 2022   Tema săptămînii

În zilele de 4, 5 și 6 mai, la Oradea a avut loc o nouă ediție a Conferințelor Dilema veche. Tema conferințelor a fost „Comedia lumii”, aparent în răspăr cu spiritul zilei, dar în realitate, nu. Fideli spiritului revistei noastre, credem că marile drame prin care ne trece destinul, fie el personal sau colectiv, nu pot fi înțelese și nici respectate dacă uităm că tragedia merge de braț cu comedia prin lumea oamenilor. Vă amintiți simbolul teatrului – două măști siameze, una plîngînd, cealaltă rîzînd? Ar putea fi foarte bine simbolul vieții înseși. Cît despre teatru, nu am adus vorba chiar degeaba. Am vrut să facem o ediție cu totul specială a conferințelor noastre și am fost mai ambițioși ca în alte cazuri. Am socotit că o asemenea temă („Comedia lumii”) nu poate fi mai bine ilustrată decît prin comedie. Iar „dramaturgia” întregului eveniment, care a urmărit explorarea mai multor sensibilități comice decupate regional, ne-a făcut să optăm pentru comedii realizate de doi mari clasici, ei înșiși exponenți ai unor zone spiritual-temperamentale diferite: Caragiale și Creangă. Așadar, după ce, în prima zi, au conferențiat profesorul Daniel David de la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca („Au românii umor? Elemente de psihologie a umorului”) și profesoara Adriana Babeți de la Universitatea de Vest din Timișoara („Să rîzi? Să plîngi? Despre rîsu’-plînsu’ lumii noastre”),  spectacolele de teatru Rosto după I.L. Caragiale și Moș Nichifor după I. Creangă, producții ale prestigiosului Teatru ACT, au ținut afișul celei de-a doua și celei de-a treia zile. De asemenea, în fiecare seară a conferințelor, publicul l-a putut asculta pe cel mai important critic și istoric de teatru român, colaboratorul nostru drag George Banu, profesor emerit la Sorbona.

Ne-a bucurat să găsim la Oradea atîția oameni dispuși să rîdă și, în același timp, dispuși să înțeleagă de ce rîd – vasăzică și bine dispuși, și inteligenți. Oradea de azi este o bijuterie, iar conferințele au avut loc în două spații reprezentative pentru noul profil al orașului. Splendid renovate, Sinagoga Neologă (indiscutabil, cea mai frumoasă sală în care au pătruns vreodată conferințele noastre) și Teatrul „Regina Maria” au găzduit întîlnirile invitaților noștri, conferențiari și artiști, cu publicul orădean.

Ediția orădeană a Conferințelor Dilema veche a fost finanțată de Primăria Municipiului Oradea prin Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și în Regiune (APTOR – Visit Oradea), condusă de doi oameni admirabili, Alina Toie și Alexandru Chira. Esențial a fost și sprijinul Fundației Superbet, partenerul strategic al conferințelor noastre, care ne va fi alături în toate edițiile din acest an. Mulțumiri! Sponsorilor Banca Transilvania și Group West Arad (dealer Opel, Peugeot, Citroën), precum și partenerului nostru de mobilitate Sixt Group Romania – recunoștința noastră. Ca de obicei, și această ediție a Conferințelor Dilema veche a fost organizată de Grupul pentru Management și Mediere Culturală, împreună cu revista noastră.

Acest Dosar reproduce fragmente din cadrul Conferințelor Dilema veche. Textele au fost editate, după nevoie, avînd în vedere trecerea de la oralitate la versiune scrisă.

Mai multe