OMG-urile salvează mediul?

27 martie 2013   Tema săptămînii

Potrivit unei recente estimări făcute de International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications (organizaţie nonprofit preocupată de răspîndirea tehnologiilor agricole moderne în ţările mai puţin dezvoltate), pentru prima oară în lume, ţările în curs de dezvoltare au depăşit ţările dezvoltate în privinţa mărimii suprafeţelor cultivate cu mult discutatele organisme modificate genetic. Conform ISAAA, în anul 2012, în întreaga lume au fost cultivate 170 de milioane de hectare cu plante modificate genetic, iar 52% din aceste suprafeţe se află în ţări în curs de dezvoltare. În clasamentul pe ţări însă, Statele Unite rămîn cel mai mare producător.

Organizaţiile ecologiste din întreaga lume – şi nu numai ele – consideră, în general, că plantele modificate genetic ar fi dăunătoare mediului înconjurător. Datele ISAAA arată însă că, prin cultivarea de asemenea plante (mai rezistente la dăunători), în anul 2011, cantitatea de pesticide folosite la nivel mondial s-a diminuat cu 473 de milioane de kilograme, iar suprafeţele cultivate s-au redus cu 109 milioane de hectare (culturile de plante modificate genetic avînd nevoie de mai puţin teren decît cele clasice, pentru recolte echivalente). Astfel, spun cei de la ISAAA, reducîndu-se suprafeţele cultivate şi numărul de operaţiuni care necesită maşini agricole (culturile cu OMG necesită mai puţine operaţiuni faţă de culturile clasice, chiar şi la suprafeţe egale), pe glob s-au redus şi emisiile de bioxid de carbon în atmosferă. Potrivit calculelor furnizate, în 2011 ar fi fost vorba de o reducere de 23 de miliarde de kilograme de bioxid de carbon.

Ecologiştii nu sînt însă convinşi, şi mulţi susţin că ISAAA e probabil plătită de marile companii producătoare de OMG-uri. Revista britanică The Economist analizează chestiunea şi atrage atenţia că ISAAA primeşte oricum bani de la guverne şi de la ONU, şi că nici dacă ar primi bani de la companiile producătoare de OMG-uri, n-ar fi cazul să fie desconsiderate datele şi argumentele pe care le oferă, care par foarte serioase.

Foto: L. Muntean

Mai multe