"O punte a simţămintelor"
- interviu cu Mehmet Emin KORKUT, directorul Fundaţiei Tuna -
De cîţiva ani, în Parcul Herăstrău, din Bucureşti, are loc Festivalul Turcesc, un festival menit să promoveze cultura turcă în România. Timp de trei zile, iubitorii culturii orientale se pot delecta cu mîncăruri pregătite chiar de către femeile din comunitatea turcă, asistă la concerte de muzică şi dans şi pot admira (şi chiar cumpăra) veşminte tradiţionale. Am stat de vorbă cu organizatorii acestui festival, descoperind nu doar o organizaţie care promovează cultura turcă în România, ci şi o instituţie caritabilă, implicată în mai multe acţiuni umanitare desfăşurate în ţara noastră.
Cînd s-a înfiinţat Fundaţia Tuna în România?
Este o instituţie nonprofit, înfiinţată în 1995, prin asocierea cetăţenilor turci şi români care îşi desfăşoară activitatea în domeniul socio-cultural.
Sîntem activi de 18 ani datorită sprijinului sponsorilor şi a voluntarilor. În rîndul acţiunilor de ajutor social organizate de Fundaţia Tuna se numără şi donaţii de alimente şi îmbrăcăminte, care sînt destinate familiilor defavorizate, sinistraţilor, spitalelor, căminelor de bătrîni, orfelinatelor. În ceea ce priveşte contribuţia la acţiunile noastre, dorim să mulţumim, în mod special, Primăriei Generale a Capitalei şi tuturor Primăriilor de Sector.
Care sînt programele Fundaţiei Tuna?
Pe lîngă activităţile sociale, în structura Fundaţiei Tuna se află şi un Centru de Cultură şi Educaţie, care contribuie mai mult la oficializarea relaţiilor. Principalele activităţi ale Centrului sînt legate de organizarea de cursuri de limba română pentru străini, limba turcă şi limba engleză. Putem defini Fundaţia ca o organizaţie cu activităţi partenere între comunităţile româno-turce. De asemenea, a devenit o tradiţie să sărbătorim împreună cu românii anumite zile culturale.
Există un festival pe care îl organizaţi anual în România. Povestiţi-ne despre acest eveniment.
De ani de zile, în vederea colectării de fonduri pentru burse de studiu, am organizat chermeze la Palatul Copiilor. Aceste activităţi le-am unit sub o „umbrelă“, atît cu gîndul de a face cunoscută organizaţia noastră unui public cît mai larg, cît şi cu intenţia ca gustul bucătăriei tradiţionale turceşti să ajungă la un număr cît mai mare de persoane.
Ideile au deschis uşi noi şi astfel proiectul nostru a devenit un Festival cultural, numit Festivalul Turcesc. Observăm că bucatele tradiţionale turceşti sînt cele mai atractive pentru oaspeţii români.
Femeile turcoaice gătesc acasă plăcinte şi prăjituri cum ştiu ele mai bine şi se străduiesc să-i încînte pe musafirii români. Festivalul atrage şi atenţia iubitorilor de arte vizuale, prin atelierele de creaţie. Desigur, muzica tradiţională turcească şi spectacolele folclorice sînt principalul factor de susţinere a activităţii timp de trei zile. Pe scurt, putem spune că atît vizitatorii care se află în trecere, cît şi cei care ştiu de acest festival au posibilitatea să petreacă un sfîrşit de săptămînă animat şi distractiv.
An de an, organizăm şi Festivalul Kurban Bayram. Cu ocazia Sărbătorii Sacrificiului, oferim anual în jur de 13 tone de carne. În 2013, acest eveniment a avut loc în Parcul Herăstrău şi a fost realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, în cadrul căruia am oferit kavurma kebab la 25.000 de participanţi. Analizînd reacţiile pozitive, putem spune că festivalurile la care ne-am referit reprezintă o contribuţie semnificativă la relaţiile prieteneşti dintre cele două comunităţi.
Pe lîngă evenimentele culturale pe care le organizaţi, Fundaţia Tuna întreprinde şi acte umanitare. Despre ce e vorba?
Într-adevăr, pînă în prezent, Fundaţia este activă prin mai multe evenimente cu caracter social şi cultural. De exemplu, în timpul căderilor masive de zăpadă în judeţul Buzău din anul 2012, cu sprijinul logistic al armatei, voluntarii noştri au distribuit, din casă în casă, 7500 kg de alimente, în comuna Pardoşi şi satele Costomiru, Chiperu, Valea lui Lalu şi Valea Şchiopului. În luna august 2013, am donat 13,5 tone de alimente în 14 zone din ţară (la Iaşi, Cluj, Timişoara, Ploieşti, Ilfov, Giurgiu, Constanţa, plus cinci sectoare din Bucureşti). Tot în 2013, Fundaţia Tuna a mai donat pachete cu paturi, perne, plăpumi, alimente neperisabile şi carne, la sinistraţii din comunele Cuza Vodă, Cudalbi şi Corod – judeţul Galaţi. În luna septembrie, alte 100 de pachete cu alimente au fost donate unor familii din comuna Cuza Vodă, din judeţul Galaţi. În octombrie, peste o mie de familii (mai precis 1680 de familii) din zona Munteniei şi a Dobrogei au primit 4200 kg de carne, iar cu ocazia Festivalului Kurban Bayram, organizat în aceeaşi lună, în Parcul Herăstrău din Bucureşti vizitatorii au primit, gratuit, 25.000 de porţii de kebab.
În noiembrie 2013, 400 de copii din comuna Dobromir (judeţul Constanţa) au primit îmbrăcăminte şi încălţăminte. Este vorba despre copii care abandonaseră şcoala sau erau în pragul abandonului, din cauză că familiile nu aveau cu ce să îi trimită la studii. Totodată, am oferit pachete cu alimente, pături şi plăpumi altor 600 de familii.
La sfîrşitul anului, în decembrie 2013, am oferit bucurie şi cadouri, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, la 250 de copii din Centrele de Asistenţă Socială ale Primăriilor din Sectoarele 2 şi 4, din Bucureşti.
Am vorbit despre actele caritabile desfăşurate de Fundaţia Tuna. Aţi întîmpinat probleme?
În legătură cu activităţile noastre, în mod special dorim să atragem atenţia asupra a trei aspecte importante: în cadrul Festivalului Turcesc, vreme de trei zile au fost în jur de 120.000 de vizitatori, iar la acţiunile cu caracter social am interacţionat cu zeci de mii de persoane. În tot acest timp, nu am avut nici un moment neplăcut, care să strice armonia. Credem că este rezultatul apropierii, al toleranţei şi al mulţumirii participanţilor la acţiune. Comunitatea turcă din România a avut parte numai de respect din partea comunităţii române, ceea ce reflectă rădăcinile din cultura română bazată pe dragoste şi toleranţă. Aceste caracteristici sînt de admirat.
Care credeţi că ar fi afinităţile, asemănările, „numitorii comuni“ ai celor două culturi, turcă şi română?
Conform impresiilor personale lăsate de către participanţii la acţiunile noastre, culese în urma dialogului cu ei, am observat că între cele două culturi există foarte multe asemănări şi fiecare are frumuseţea proprie. Acest aspect nu a fost remarcat doar de către organizatori în timpul Festivalului, ci aproape toată lumea implicată a simţit asta. Este un punct important. Primim mulţumiri atît din partea românilor, cît şi a turcilor. Pe lîngă faptul că organizăm acţiuni frumoase, motivele de mulţumire au fost exprimate şi prin posibilitatea de dialog între cele două popoare.
Am înţeles că Festivalurile pe care le organizăm şi toate acţiunile noastre sînt o punte a simţămintelor.
a consemnat Stela GIURGEANU
Foto: Fundaţia Tuna