Nu sîntem extremişti!
Guvernul din Ucraina încearcă să vă spună că aici se întîmplă pogromuri iniţiate de organizaţiile extremiste radicale de dreapta, neofascişti ucraineni, cei mai mulţi venind din regiunile vestice ale ţării.
Sîntem de fapt moderaţi, profesionişti paşnici, de origine etnică diversă, din toate regiunile Ucrainei. Noi nu simpatizăm cu organizaţiile radicale de dreapta, să nu mai vorbim că nu sîntem membri ai acestora. Nu credem că pietrele sau cocktailurile Molotov sînt adecvate pentru a ne apăra valorile.
În ciuda acestui fapt, ne declarăm solidaritatea cu cei care au fost obligaţi să utilizeze astăzi aceste instrumente.
Sîntem convinşi că majoritatea covîrşitoare a protestatarilor nu aparţine nici unei organizaţii extremiste. Un fermier de 21 de ani din regiunea Dnipropetrovsk, Serhiy Nigoyan, care a fost împuşcat în strada Hrushevskyi, nu a fost un membru al acestor organizaţii. Nici doctorul în fizică şi matematică Yuriy Verbyţki nu a fost extremist – avea 50 de ani, era seismolog din regiunea Liov, a fost rănit, apoi răpit din spital de persoane necunoscute, abandonat într-o pădure, unde a murit.
Trecerea de la proteste masive fără precedent, dar paşnice, la modalităţi radicale a fost provocată de politicile guvernului ucrainean, care demonstrează un dispreţ absolut pentru interesele cetăţenilor ucraineni, ignoră opiniile lor şi foloseşte violenţa împotriva protestatarilor paşnici. Ultima picătură care a umplut paharul şi a provocat luptele din centrul Kievului a fost încercarea de a uzurpa puterea de către fracţiunea Partidului Regiunilor din legislativul naţional. În 16 ianuarie, nerespectînd procedura parlamentară şi, practic, fără a număra măcar voturile exprimate, această grupare a adoptat legi care încalcă grav Constituţia şi standardele internaţionale în domeniul drepturilor omului. Preşedintele, în loc să impună un veto, a semnat aceste legi în ziua următoare.
Guvernul Ucrainei a fost acela care a pierdut orice aparenţă de legitimitate şi a radicalizat oamenii care nu au aparţinut niciodată unor grupări extremiste. Guvernul nu a lăsat protestatarilor nici o altă opţiune. Acesta este motivul pentru care încercările de a-i portretiza pe protestatari ca extremişti fascişti nu sînt altceva decît un şiretlic, o manipulare şi o falsificare din partea guvernului, concepute spre a se absolvi de responsabilitate pentru ciocnirile din centrul oraşului Kiev şi pentru a manipula opinia publică, atît în Ucraina cît şi în afara ţării.
În acelaşi timp însă, continuarea unor astfel de confruntări va duce la mai multă violenţă şi la mai multe victime. Pentru a opri escaladarea violenţei, guvernul trebuie să retragă forţele speciale ale Ministerului de Interne care au fost aduse la Kiev, trebuie să oprească anchetele penale contra protestatarilor şi să renunţe la legile ruşinoase adoptate pe 16 ianuarie. Apoi trebuie să organizeze negocieri reale, nu doar decorative, cu opoziţia, inclusiv cu reprezentanţi ai societăţii civile.
(din scrisoarea deschisă semnată de cîteva zeci de intelectuali şi activişti civici ucraineni)