"Nu poti face cultură cu ţeava spartă la poartă"

9 mai 2012   Tema săptămînii

- trei întrebări pentru Mircea HAVA -

Care sînt priorităţile dumneavoastră în ceea ce priveşte susţinerea programelor şi a instituţiilor culturale din oraş?

La Alba Iulia sîntem încă într-o fază de start-up, dacă vreţi, în ceea ce priveşte o agendă culturală permanentă, cunoscută şi recunoscută cel puţin la nivel naţional. Pentru că, de ce să fim ipocriţi, înainte de a avea acces la cultură, oamenii au nevoie de acces la lucruri mult mai pragmatice. Adică nu poţi face cultură cu ţeava spartă la poartă. Odată rezolvate acestea – şi în proporţii covîrşitoare sînt rezolvate –, ne-am arătat, de fiecare dată, deschiderea totală faţă de orice iniţiativă culturală şi am susţinut-o fără rezerve. Fiecare instituţie culturală locală are bugetul său şi planurile sale; însă, ori de cîte ori am avut posibilitatea, am susţinut extra, de la noi, din bugetul local al Primăriei, acţiunile lor. Avem, din fericire, şi parteneri serioşi în zona culturii, instituţii şi oameni dedicaţi, pe care contăm în crearea aici, la Alba Iulia, a unui pol cultural real. Asta înseamnă susţinere totală faţă de orice iniţiativă culturală, indiferent din partea cui ar veni, atîta timp cît ajută, prin valoarea ideii, la dezvoltarea oraşului.

De ce susţineţi iniţiativele culturale?

Nu poţi face „cultură de performanţă“, cum o numea Noica, în condiţiile în care nu ai infrastructura minimală pentru aşa ceva: operă, filarmonică, teatru etc. Alba Iulia, din păcate, nu se poate mîndri (cu cîteva excepţii notorii – ca Biblioteca Batthyaneum, de exemplu) cu spaţii 100% culturale de tradiţie. Însă asta nu înseamnă că ne-am resemnat şi-am acceptat ideea că „nu se poate, n-avem unde“. Avem argumentul uriaş, şi la figurat, şi la propriu, al Cetăţii Alba Carolina ca spaţiu multicultural generos. Cultura nu se moşteneşte, se cucereşte – am înţeles asta la timp, aşa că am compensat lipsa infrastructurii prin evenimente culturale excepţionale şi am creat lucruri minunate, de la Festivalul de Teatru „Poveşti“ pînă la Congresul Spiritualităţii Româneşti, Festivalul Dilema veche sau, cel mai aproape de momentul vorbirii, Sărbătoarea Muzicii, între 11 şi 13 mai 2012, un festival cu o participare internaţională absolut fabuloasă: Nouvelle Vague (Franţa) sau grupuri a capella Cantabile – The London Quartet (Anglia), Die Medlz (Germania), Jukebox Trio (Rusia) şi chiar Vocal Tempo (Cuba), celebre în high-life-ul mondial. De altfel, asta e şi tema centrală de anul acesta a festivalului: a capella, o idee despre care nu ştiu să se mai fi întîmplat, la acest nivel, în România.

Cum veţi reuşi să mobilizaţi bani din bugetul local pentru aceste iniţiative?

Din fericire, răspunsul la această întrebare e la... trecut: ne-am dorit. Atîta timp cît îţi doreşti să faci ceva cu adevărat pentru a-ţi „scoate oraşul în lume“ – vorbim de lumea bună a culturii, în toate formele ei –, se găsesc şi bani. Doar Sărbătoarea Muzicii, despre care vorbeam mai devreme, ne costă 100.000 de euro; însă, la amploarea evenimentului, am putea considera că sîntem nişte negociatori excepţionali şi că am reuşit să facem asta cu minimum de resurse financiare. Nu sînt foarte multe moduri de a atrage turiştii, tot mai selectivi, în oraşe mici, ca Alba Iulia, însă acesta este unul dintre ele. Unul în care credem şi sîntem dispuşi să investim pentru asta, pentru că nimeni nu este atît de naiv încît să-şi imagineze că se poate crea durabil fără o bază solidă, respectiv fără o investiţie serioasă şi constantă.

Mircea Hava
este primarul municipiului Alba Iulia.

a consemnat Matei MARTIN

Foto: Adevărul

Mai multe