Nori bizari & limonadă - concertele

7 august 2013   Tema săptămînii

Scena indie – numită „Nori bizari & bucurie“ – va aduce trupe din zona alternativă a rock-lui: KUMM şi Les Elephants Bizarres, respectiv a hip-hop-ului: Norzeatic împreună cu Avant’n’Gard feat. Tavi Scurtu şi Anghel Mailat; în timp ce scena jazzy – numită „Jazz & limonadă“ – îi va prezenta pe Maria Răducanu, împreună cu contrabasistul newyorkez Chris Dahlgren şi pe Jazzybirds. I-am întrebat pe muzicieni ce mai e nou în cariera lor şi ce înseamnă pentru ei faptul că o să cînte pe scenele Festivalului Dilema veche.

● JAZZYBIRDS

Momentan încercăm să renunţăm la piesele jazz „răsuflate“, din programul nostru, şi să le înlocuim treptat cu piese proprii sau cu preluări mai speciale, mai puţin cîntate de alţii. Căutăm să fidelizăm un public exigent care să ne motiveze în munca noastră. Nu pretindem că sîntem o trupă de jazz, nici nu vrem să fim judecaţi ca atare, vrem doar să oferim publicului ceea ce un englez ar numi quality time. Invitaţia de a cînta la festival ne onorează cu atît mai mult cu cît, pînă acum, nu am văzut borcane învelite cu paginile revistei, nici foc pentru grătar aprins cu Dilema veche. Asta nu poate decît să ne încînte. Veniţi la concertul Jazzybirds! O să fim şi noi acolo!

● KUMM

Am terminat de curînd înregistrările pentru al şaselea nostru album de studio. În vara asta vom cînta, pe lîngă piese mai vechi şi mai cunoscute ale trupei, şi cîteva cîntece de pe albumul nou, unele chiar în primă audiţie. De altfel, am lansat, acum două luni, şi primul single al albumului: „Să nu spui nimănui“, al cărui videoclip poate fi văzut pe YouTube. Componenta actuală a trupei îi cuprinde pe Eugen Nuţescu-Oigăn (voce, chitară), Mihai Iordache (saxofon), Kovács András (keyboards), Uţu Pascu (bas) şi John Ciurea (tobe). Cu Dilema veche am discutat de multe ori, în timpul existenţei noastre, despre muzică şi nu numai, şi ne bucurăm că avem, în sfîrşit, posibilitatea să ne întîlnim faţă în faţă cu publicul din Alba Iulia.

● LES ELEPHANTS BIZARRES

Am început cu o „returmare“ – scuzaţi gluma –, dar am mai strîns nişte elefanţi pe lîngă cei care eram. Am ajuns la un număr de opt, cu ajutorul unui percuţionist – Ati de Chile, un saxofonist – Sofian Miron, şi încă un chitarist – Jean-Victor Piloiu.

Ajunşi în acest punct şi cu noi trompe luminate, am redescoperit minunea acustică, motiv pentru care, la un moment dat, în această toamnă punem la cale un turneu acustic în cîteva locuri mai inedite şi puţin mai diferite faţă de ceea ce se aşteptau fanii noştri. O să fie cel puţin bizar. Ultima creaţie, „În culori“, va suferi şi ea oarecare modificări electrice şi, cel mai probabil, va fi legată şi de un videoclip. Pînă la finalizarea planurilor enumerate, nu vă faceţi griji, turma nu se va lăsa pe trompă, aşa că, pe lîngă transpunerea în formă acustică a şi mai multor piese din repertoriul bizar, se lucrează şi la piese noi, mai ales că, în noua formulă, ideile zboară prin sala de repetiţii ca elefanţii pe cer.

Vechea dilemă a elefantului: între urechile mari ale fiecărui elefant bizar se zbate un creier ce rezonează plăcut la teme sociale şi culturale, iar Dilema veche reuşeşte să bucure turma cu articolele sale. E bine de ştiut că mai sînt persoane şi instituţii care încearcă să ţină trompele şi creierele la doi-douăzeci! Ne bucură enorm că oamenii cu dileme s-au gîndit să includă în festivalul lor nişte elefanţi bizari. Şi tocmai pentru aceste lucruri frumoase, vrem să venim la eveniment cu forma acustică şi să bucurăm pe toată lumea cu reinterpretările pieselor noastre. Mai avem în plan şi cîteva surprize pe scenă, pentru a ajunge la un next level: „Dilema Bizara“. Ne vedem în Cetate. TROMPA SUS!

● MARIA RĂDUCANU

A cînta este un proiect exhaustiv în sine. Eu şi Chris Dahlgren pregătim concerte, turnee, înregistrări, albume. Cîntăm şi vrem să credem că o facem bine, astfel încît, ascultînd ceea ce cîntăm în concerte, să avem senzaţia că ascultăm ceva ce, multă vreme, multe urechi şi multe suflete o vor lua ca pe o hrană. Şi mîine, şi poimîine. Cei de azi, copiii lor, nepoţii noştri. Nu pregătim nimic nou, decît în măsura în care noi sîntem noi. E foarte posibil să fim. E foarte posibil să mergem în acea direcţie în care muzica are melodie, are tîlc, are miez; să ajungem într-un loc unde muzica îşi permite să se distanţeze şi să comenteze pînă la deconstrucţia în mici fărîme (vezi improvizaţia), să se bucure de ceea ce descoperă şi să transmită celor ce au în faţă (şi-n urechi, şi-n fiinţă) bucuria fără cuvinte. Un prieten, pianist, muzician, Siegried Kessler, spunea odată că „orice lucru măreţ, dacă e plictisitor, s-ar putea să aibă o problemă.“ Credem în împărtăşire, în comunicare, cum vreţi să-i spuneţi. Altfel, am face muzică de colivie preferenţială, am da mp3-uri prietenilor buni, „iniţiaţi“. Mai convenţional spus, să nu vă mire dacă veţi auzi că s-au şi scos nişte albume. Anul acesta. Şi anul ce vine.

Dilema veche e un vestigiu. Ne raportăm, aşadar, la acest vestigiu. Ne imaginăm o lume îmblînzită de cărţi, de cărţi care comunică între ele, de cititori care intră în vertijul comunicării livreşti şi se simt astfel mai puţin singuri, mai puţin ciudaţi, mai „salvaţi“. Nu-i de ici-de colo.

De ce n-ar trebui să rataţi recitalul nostru? Pentru că aveţi şanse minime de a vedea/asculta/simţi aşa ceva, pe căile media. Cum ar fi să mergi să vezi o cîntăreaţă cîntînd pe bune cu un contrabasist o muzică pe cît de simplă formal, pe atît de inedită în fapt? E ca şi cum ai veni să asişti la naşterea şi înflorirea muzicii, floare-care’nfloare-noaptea-pe răcoare. Veniţi, ascultaţi şi, mai ales, nu vă minţiţi – cînd trăiţi „sub vremi“, vremi ale depersonalizării în masă. Veniţi şi trăiţi – ca pe un cadou excentric, fără cod de bare!

● NORZEATIC

Anul trecut am lansat două albume, cel cu Khidja şi cel solo, iar din toamnă am tot avut concerte, în diverse formule (solo, împreună cu Tavi Scurtu, cu Avant’n’Gard şi alte colaborări). Aşa că acum nu lucrez la un material anume, însă strîng idei pe care le experimentăm live. Din cînd în cînd, mai apare cîte-o piesă, videoclip sau colaborare. Tocmai am lansat un clip nou – „În clar cu roşu Montana“ şi urmează concertele de la Roşia Montană (Fîn Fest) şi de la Alba Iulia. Iar din toamnă mai vedem pe unde ne duc drumurile.

Întîi de toate, mă bucur că Dilema veche m-a încurajat încă de la debutul discografic cu Khidja, din 2010, publicînd texte, recenzînd albumele şi încadrîndu-ne drept cultură, nu subcultură. Maria Balabaş de la Avant’n’Gard scrie articole cu profil muzical pentru revistă şi, nu în ultimul rînd, toţi cinci citim Dilema veche şi sîntem fani. Mai mult, am avut bucuria să cînt de două ori pînă acum în Alba Iulia, cu toţii iubim acest oraş şi Cetatea şi aşteptăm cu drag concertul. Formula Norzeatic şi Avant’n’Gard (featuring Tavi Scurtu la baterie şi Anghel Mailat la bas) e proaspătă şi foarte specială – pînă acum am testat-o în Timişoara şi în Bucureşti, la Street Delivery şi în deschidere la Akua Naru. Şi a fost primită surprinzător de bine. Într-un fel, sînt două trupe într-una singură – eu, pe de-o parte, cu proiectul solo, iar Avant’n’Gard (Maria şi Mihai Balabaş) cu specificul muzicii improvizate. Tavi şi Anghel sînt liantul pe partea de groove, de ritm. E o formulă care funcţionează foarte bine şi care pe noi ne bucură şi ne împlineşte. Sînt sigur că ne vom simţi foarte bine pe scenă şi vă aşteptăm să vă alăturaţi.



FANFARA CIOCÂRLIA, care va cînta în închiderea Festivalului, este una dintre cele mai iubite fanfare din întreaga lume. Cunoscută mai mult în străinătate decît în țară, Fanfara Ciocârlia a împlinit 16 ani de cînd s-a format și de cînd duce muzica românească în toate colțurile lumii. Are apariţii în mai multe filme şi interpretări inedite ale unor piese celebre, cum ar fi tema muzicală a seriei James Bond şi "Caravana" lui Duke Ellington, cărora le-a impregnat amprenta muzicii rome. Varianta lor pentru piesa "Born To Be Wild" a fost inclusă în 2006, în filmul Borat. Dintre albumele lor amintim: Baro Biao, Iag Bari, Queens and Kings şi Balkan Brass Battle.


pagină realizată de Luiza VASILIU şi Marius CHIVU

Foto: Gabi HIRIT, Claudiu POPESCU, precum şi din arhiva personală a muzicienilor.

Mai multe