Noi la Festivalul nostru

9 august 2017   Tema săptămînii

2017 va fi o ediție de Festival Dilema veche în care, la evenimentele care ne implică direct, vedeta va fi redacția și doar ea. Am invitat, în ani, scriitori și conferențiari de imens prestigiu în acest Festival. Am prezentat publicului venit la Alba Iulia pe prietenii și pe colaboratorii noștri. Se zice că, dacă vrei să cunoști pe cineva, e bine să începi prin a fi atent la prietenii lui. „Noi sîntem ceilalți“ nu înseamnă că sîntem diferiți, ci că noi sîntem (ca) prietenii noștri, exact în același sens în care dumneavoastră, cititorii noștri, sînteți revista pe care noi o facem. La Festival, toți invitații noștri ne au onorat cu contribuții memorabile. Anul acesta, redacția Dilema veche va avea ca invitat redacția Dilema veche. În fond, noi sîntem Dilema veche, dumneavoastră sînteți cititorii noștri și, dacă tot are Festivalul de mulți ani un motto vag rimbaldian, „Noi sîntem ceilalți“, ne-am gîndit că ar fi momentul să fixăm termenii. Cine sîntem noi și cine sîntem ceilalți? O vom face, firește, în stil dilematic, cu întrebări, divagații, umor, lecturi...

Încă de anul trecut, am introdus în programul Festivalului o ședință de redacție deschisă. Mulți cititori ne au spus că sînt curioși să vadă cum se face revista noastră. Așa că anul trecut am făcut ședința noastră săptămînală de redacție în fața cititorilor pentru prima dată. Momentul a avut succes și îl repetăm sîmbătă, 26 august, la ora 18,30.

Înainte de ședință, însă, la ora 15,00, ne invităm tot noi pe noi la „Cafeneaua cu Dileme“. Acolo, membrii redacției vor citi pagini din propriile lor cărți. „Cafeneaua“ va fi un soi de mic cenaclu în care ne citim și ne discutăm între noi. Sincer, mi-e un pic teamă ca acest moment să nu scape de sub control, dat fiind că la Dilema orgoliile de autor sînt pe măsura talentului și spiritul critic fierbe la temperaturi ridicate.

În fine, duminică seara, de la ora 19,00, membrii redacției vor citi din autorii contemporani străini preferați. Veți vedea ce opțiuni are fiecare și, astfel, ne veți cunoaște mai bine, ne veți înțelege mai bine.

Dilematici din toate colțurile țării, veniți la Alba Iulia! Vă așteptăm...

Foto: M. Oculeanu

Mai multe