Nepotismul la case mai mari

16 august 2017   Tema săptămînii

„Președintele Donald Trump i-a numit recent pe fiica sa Ivanka și pe ginerele său, Jared Kushner, consilieri ai Casei Albei – fără însă a-i trece pe statele de plată. Cu toate acestea există experți legali care susțin că aceste «numiri» încalcă The Federal Postal Act, decret semnat în1967 de președintele Lyndon B. Johnson prin care se prevede ca statutul să nu-i permite președintelui să numească o rudă într-o «poziție civilă în cadrul agenției în care se află sau în care exercită jurisdicția sau controlul său».“

În articolul său din Huffington Post, „Nepotism in the White House, it’s all Relative“, Rich Rubino pleacă de la recentele controverse care îl privesc pe actualul președinte al SUA, Donald Trump, și de la acuzele de nepotism la care acesta a fost supus, făcînd un scurt inventar al nepotismelor care au avut loc, de-a lungul vremii, la Casa Albă.

„Problema nepotismului“ – scrie jurnalistul – „s-a pus pe scena politică în anii 1960, cînd președintele ales, John F. Kennedy, l-a nominalizat pe fratele său mai mic, Robert F. Kennedy, pentru poziția de procuror general al SUA. Era clar pentru majoritatea analiștilor politici că tînărul Kennedy nu era calificat pentru această poziție. Kennedy avea doar 35 de ani și nu avea experiență în sala de judecată. John F. Kennedy a explicat atunci că, de fapt, Alfalfa Club l-ar fi nominalizat pe fratele său ca «să-i dea puțină experiență înainte să profeseze în domeniu».“

Cu toate acestea, istoria nepotismelor care au avut loc la Casa Albă începe odată cu al doilea președinte al SUA, John Adams.

Astfel, în 1797, președintele John Adams și-a numit fiul, pe John Quincy Adams, ambasador în Prusia, pe ginerele său, William Stephens -Smith, director la vamă și pe socrul fiului său, Joshua Johnson, în poziția de director al Poștei. Cu un asemenea arsenal, președintele John Adams pare a fi unul dintre fondatorii de seamă ai nepotismului la Casa Albă.

Un alt exemplu amintit de autor: președintele Rutherford B. Hayes și-a angajat fiul, Webb Hayes, drept consilier, asistent personal și bodyguard, pe cînd acesta avea 21 de ani.

În aceeași sferă vorbim și despre Franklin D. Roosevelt, care și-a desemnat fiul drept consilier administrativ, dîndu-i în grijă 17 agenții guvernamentale. „Tînărul Roosevelt a fost supus unui atac mediatic de către The Saturday Evening Post pentru că s-a presupus că a folosit titlul de fiu al președintelui pentru a cîștiga contracte pentru firma sa de asigurări. James a negat vehement aceste insinuări.“

Exemplele date de jurnalist continuă. Și, chiar dacă azi subiectul nepotismului este unul de actualitate în SUA („Norman Eisen, avocat etic în timpul administrației Obama, susține că Trump încalcă Legea federală din 1967, fiind însă de acord că problema este una complexă şi declarînd recent pentru CNN că „mințile rezonabile nu pot fi de acord“), jurnalistul conchide, la finele inventarului, că „istoria ne învață însă că numirea Ivankăi Trump și a lui Jared Kushner de către președintele Trump sînt departe de a fi unice sau neobișnuite“. 

(sursa: http://www.huffingtonpost.com)

Foto: wikimedia commons

Mai multe