Modelul Disney

27 ianuarie 2016   Tema săptămînii

Am 14 ani şi de cînd eram mică mă uit la filme Disney. De foarte multe ori, poveștile lui m-au ajutat în momentele în care eram tristă. Preferatele mele sînt: Pocahontas, pentru stilul de viață pe care îl avea și pentru că este inspirată dintr-o poveste adevărată, The Little Mermaid (Mica sirenă), pur și simplu pentru că e despre sirene, Dumbo, 101 Dalmatians (101 Dalmațieni) şi The Aristocats (Pisicile aristocrate), pentru felul în care animalele iau trăsături umane. Eu cînd aud cuvîntul  „Disney“ mă gîndesc la filmele animate, cele vechi, cele cu care am crescut eu! Părerea mea este că producțiile clasice, desenate, sînt mai frumoase și mai bine realizate decît cele de acum, bazate pe CGI. În plus, filmele Disney actuale sînt mult prea comerciale, ceea ce distorsionează felul în care este perceput filmul. De exemplu, despre Frozen (Regatul de gheață), oamenii spuneau că este cel mai bun film Disney chiar dinainte să apară.

Impresia mea e că filmele de pe Disney Channel nu au nici o legătură cu lumea creată de Walt Disney: ele sînt, în general, despre copii de 12 ani faimoşi, cu care nu pot să mă identific. Cu personajele din animațiile Disney pot. Eu mă identific cu Merida din filmul Brave (Neînfricata) deoarece și eu vreau să fiu liberă şi să îmi schimb soarta.

Filmele Disney sînt filme educative, cu personaje care au devenit un role model pentru copii, deoarece eroii şi eroinele dau dovadă de curaj, bunătate şi creativitate, au spirit de sacrificiu şi sînt nonconformiști. Pocahontas voia numai binele tribului ei și s-a simțit vinovată cînd și-a urmat inima. Atunci cînd iubitul ei, John Smith, urma să fie executat, Pocahontas a încercat să îl salveze, punîndu-și viața în pericol.

Totuși, există un fel de model pe care sînt construite mai toate aceste povești: în primul rînd, au multă muzică și fiecare are o melodie reprezentativă („Bare Necessities“, „When You Wish Upon A Star“, „Once Upon A Dream“), din care multe au devenit mai faimoase decît filmele în sine.

De obicei, există un cîntec care arată cît de diferit este personajul principal. În Beauty and the Beast (Frumoasa și Bestia), la începutul filmului tot satul cîntă despre cît de ciudată e Belle. În The Little Mermaid, Ariel – care lipsește de la concertul familiei – declară și ea că vrea mai mult decît îi oferă regatul ei subacvatic.

În toate filmele Disney, personajul se desparte / este despărțit de familia sa. Alice cade în scorbura copacului și ajunge în Țara Minunilor, Tiana din Princess and the frog (Prințesa și broscoiul) este transformată în broască și pleacă cu prințul să caute pe cineva să îi transforme la loc în oameni, Mulan pleacă la armată pentru a-i ține locul tatălui ei. De aici încep tot felul de dificultăți, ca în orice poveste. Noroc că personajul principal are un ajutor (un sidekick) care îi dă sfaturi, îl susține moral și intervine uneori salvator în acțiune. Cînd am fost la Disneyland, ni s-a povestit cît de mult se lucrează la un astfel de personaj și ce important este el în a da viață și umor scenelor. Asemenea personaje secundare celebre sînt Flounder, Djinn-ul lui Aladdin, Chip – ceșcuța ciobită, Stich extraterestrul, dragonul Mushu. Adesea ele sînt interpretate de voci celebre, precum Robin Williams (Djinn-ul) sau Eddie Murphy (Mushu).

Inevitabil, dacă într-un film Disney este prezent un cuplu, există și un duet romantic. Cînd Aladdin o scoate pe Jasmine în oraș (peste oraș) pe covorul zburător, ei cîntă împreună „A Whole New World“. Foarte important e și momentul personajului negativ, cînd pare că acesta va ieși învingător. Rareori, însă, un villain Disney are propriul cîntec (Ursula – vrăjitoarea mării, Dr. Facilier din The Princess And The Frog).

Nu ar fi Disney fără un final fericit! Întotdeauna personajul principal își împlinește visele, iar cel negativ este înfrînt și umilit sau chiar ucis. Cînd eram mică, momentul meu preferat era atunci cînd prințesa își găsea finalul fericit, dar acum, că am crescut, mi se pare că personajele negative ale unui film Disney sînt mult mai interesante și cu povești mai complexe. Mi-ar plăcea să văd un film cu un final mai nuanțat.

Catrina Gheorghiu este elevă la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc“.

Mai multe