Micile obiceiuri ale marilor oameni

21 iunie 2017   Tema săptămînii

● Winston Churchill trăgea cîte un pui de somn în fiecare după-amiază la ora 5 PM Siesta lui începea după ce își prepara un whiskey slab, îndoit cu sifon.

● Benjamin Franklin își începea ziua cu o „baie de aer proaspăt“: obișnuia să stea gol, în fața ferestrei, timp de o oră.

● Stephen King este obsedat de perne. În autobiografia sa, povestește despre obsesia de a le aranja în așa fel încît deschizătura feței de pernă să fie orientată, de fiecare dată, înspre interiorul patului.

● Charles Dickens nu putea să doarmă decît dacă avea capul orientat către nord. De aceea, cînd călătorea, avea mereu la el o busolă.

● Leonardo da Vinci dormea douăzeci de minute la fiecare patru ore.

● Ludwig van Beethoven ținea pe lîngă el o sticlă cu apă caldă. În timp ce compunea, se ridica de la masă, se plimba prin încăpere, apoi își turna puțină apă pe el.

● Balzac bea 50 de căni de cafea zilnic.

● Igor Stravinsky își începea ziua stînd 15 minute cu capul în jos.

● Agatha Christie mărturisea că ideile crimelor din romanele pe care le scria îi veneau în timp ce spăla vase.

● Thomas Edison își supunea potențialii asistenți testului supei: dacă aceștia își puneau sare înainte de a gusta supa erau excluși. „Sînt oameni care fac prea multe presupuneri“ – spunea inventatorul.

● Salvador Dalí moțăia cu o cheie de metal în mînă. Pentru că, atunci cînd adormea, cheia cădea pe o tavă, iar zgomotul îl trezea.

● Alfred Hitchcock, cunoscut gurmand, ura ouăle. Într-un interviu a declarat chiar că oul îl înspăimîntă.

● Haruki Murakami se trezește zilnic la ora 4 AM, lucrează cinci sau șase ore, după care aleargă zece kilometri, înoată, după care citește și ascultă muzică. Se bagă în pat la ora 9 p.m.

● Kurt Vonnegut se trezea la ora 5,30 AM, lucra pînă la 8 AM, mînca micul dejun, mai lucra pînă la 10 AM, după care făcea o scurtă plimbare prin cartier, se ducea la bazin, unde înota jumătate de oră. La ora 11,45 AM era acasă, își citea corespondența, mînca de prînz, după care pleca la muncă. Ajungea acasă pe la 5,30 PM, bea cîteva pahare de scotch cu apă, își pregătea cina, apoi asculta jazz. Între toate activitățile făcea mereu cîteva serii de flotări.

Foto: wikimedia commons

Mai multe