Micile frivolități ale oamenilor mari (de ieri și de azi)

3 iulie 2019   Tema săptămînii

● Oscar Wilde – Ca scriitor, Oscar Wilde este, cu siguranță, un nume reprezentativ al epocii victoriene. Ca om, însă, cu siguranță nu – fiind un critic vehement al normelor sociale ale perioadei. Într-un timp al conservatorismului moral, Wilde se comporta extrem de frivol, încălcînd ostentativ orice cod al „bunelor“ maniere. Nu doar că purta cele mai excentrice costumații în public, dar cînd se plimba pe stradă, o făcea în compania unui homar pe care îl ținea în lesă. Toate îi erau însă acceptate, datorită inteligenței sale. Un singur lucru nu i-a mai fost trecut cu vederea: relația cu Lord Alfred Douglas, pe care și-a expus-o public și care i-a adus, de altfel, și sfîrșitul carierei. În urma scandalului, Oscar Wilde a fost întemnițat, cu acuzația de sodomie.

● John Christie – John Christie, cel care în 1934 a pus bazele Festivalului de Operă de la Glyndeborne, era un cunoscut excentric al societății sale. Într-o seară, la un spectacol de operă, stînd lîngă regina Angliei, și-a scos ochiul de sticlă, l-a pus în cutie și, dezinvolt, a întrebat-o pe Regină dacă l-a așezat cum trebuie. Dacă îi era cald, obișnuia să-și taie mînecile sacourilor și să meargă la dineuri formale, cu brațele la vedere, încălțat în pantofi de tenis. Chiar dacă era foarte bogat, călătorea mereu cu clasa a treia și își ducea singur bagajele, ca să nu dea bacșiș hamalilor. Într-o perioadă purta doar lederhosen – la un spectacol de operă, în 1933, a insistat chiar ca toți invitații săi să poarte lederhosen.

● Francis Egerton – Lord britanic, Francis Egerton a moștenit, în 1823, o avere imensă. A devenit celebru pentru petrecerile fastuoase date pentru cîini. Toate patrupedele invitate la aceste petreceri erau îmbrăcate în haine scumpe, create de nume celebre pe atunci în domeniul modei. În plus, cîinii trebuiau să poarte și pantofi. În ceea ce privește pantofii, lordul mai avea un obicei bizar: purta o pereche doar o singură dată, după care o punea într-un șir de alți pantofi (purtați doar o singură dată) – în acest fel, susținea el, ținea minte mai bine trecerea zilelor.

● Leonard Cohen – În timpul unui concert susținut la Londra, pe finalul cîntecului „The Tower of Song“, Leonard Cohen făcea publicului o confesiune. Cu vocea lui profundă, ținînd pauze grave, la răstimpuri, Cohen își pregătea publicul pentru ceea ce se anunța a fi epifania unei revelații spirituale (să nu uităm că artistul petrecuse mult timp la un templu budist, îmbrățișînd religia și urmînd filozofia Zen). „Vă sînt atît de recunoscător pentru că în seara aceasta mi-a devenit totul atît de clar în seara aceasta, alături de voi… Marile Mistere mi s‑au dezvăluit… și am pătruns în însuși miezul Lucrurilor… și am dat peste Răspunsuri… și nu sînt genul de om care să păstreze aceste secrete pentru sine. Vreți să aflați răspunsul? Sînteți cu adevărat însetați de adevăr? Atunci sînteți chiar oamenii cu care aș vrea să-l împărtășesc. Căci este de-a dreptul o raritate să mi se întîmple așa ceva. Am să vi‑l spun acum… Secretul, la Marile Mistere, este… do dum dum, da do dum dum.“

● Ronnie O’Sullivan – Cel mai talentat, dar și cel mai controversat jucător de snooker, Ronnie O’Sullivan s-a aflat de multe ori în centrul unor mici scandaluri, din cauza comportamentului său „neadecvat“. În 2006, în partida de la campionatul Marii Britanii, contra lui Stephen Hendry, enervat că nu-i mergea jocul, s-a ridicat și a plecat, pur și simplu, din sală, părăsind, fără o vorbă, meciul. În 2008, la conferința de presă care a avut loc după campionatul de snooker China Open, Ronnie O’Sullivan, după ce a răspuns, agasat și în doi peri, la cîteva dintre întrebările jurnaliștilor, a început să rîdă și să facă aluzii sexuale, întrebînd discret reporterii: „Vrei s-o sugi? Vrei să vii mai tîrziu și s-o sugi? Vrea cineva să mi-o frece?“. Bineînțeles, în urma comportamentului, s-a ales cu o amendă zdravănă. În 2010, la World Open, a refuzat să încheie un break maxim (mai avea doar o bilă de jucat) în semn de protest pentru că break‑ul maxim nu era remunerat suplimentar. În 2015, la Betfred World Championship, și-a scos pantofii din picioare, pe motiv că nu se simțea confortabil în ei. A continuat să joace în picioarele goale, deși ținuta la un campionat de snooker este obligatorie.

● Woody Harrelson – Într-un interviu din The New York Times, Woody Harrelson, cunoscut ca fiind consumator de marijuana, a fost invitat să povestească cum a renunțat la droguri. Harrelson și-a început povestea mărturisind că a făcut-o în primul rînd ca să se poată concentra pe carieră. Mai apoi, actorul vorbește despre cum toți prietenii săi au fost fericiți pentru că a renunțat la acest viciu. Toți prietenii, mai puțin Willie Nelson, celebrul cîntăreț de country music. „Îl enervam, era ca și cum l-aș fi înjurat de mamă.“ Interviul despre cum s-a lăsat de marijuana se încheie pe un ton pozitiv: „Într-o seară, la un joc de poker, Willie m-a îmbiat cu un amestec special de iarbă, făcut chiar de el, «Willie’s Reserved». Mi s-a părut extrem de nedrept ce făcea“, a declarat actorul pe finalul interviului, povestind că, după ce a cîștigat o mînă la poker, a cedat tentației pentru marijuana. „Welcome home, son, i-ar fi spus Willie, convins că, din clipa aceea, „universul și-a redobîndit echilibrul“.

Mai multe