Memorie & digestie

16 noiembrie 2016   Tema săptămînii

De-a lungul anilor am realizat mai multe Dosare dedicate vieţii private, fenomenelor artistice sau realităţilor cultu­ral e­conomice, nostalgiilor sau miturilor din comunism: „Sexul în comunism“, „Distracţia în comunism“, „ROCKîntarea României“, „Muzica electronică în comunism“, „Succese în comunism“, „Era mai bun Ceauşescu?“ ş.a. Parte pentru că îmi amintesc anii ’80 (aveam 11 ani la Revoluţie), parte pentru că voiam să aflu, să înţeleg, să aşez cît mai multe piese în puzzle-ul Epocii de Aur.

În ultimii ani s-au înmulţit studiile (unele, sub formă de dizertaţii de masterat sau doctorate, încă nepublicate), volumele colective tematice despre comunism (veţi găsi în acest Dosar o mică bibliografie, precum şi extrase din aceste cărţi), alături de muzeele online create sub forma unor comunităţi pe Facebook: „Alimentara“, „Amintiri din comunism“, „Amintiri din armata comunistă“, „Amintiri din România socia­listă“, „Nostalgia copilăriei noastre din Epoca de Aur“ şi altele. Există, aşadar, interes, curiozitate, nevoie de documente. Practic, cu toţii avem cîte o poveste de spus despre comunism, indiferent că ne raportăm la acea perioadă cu frustrare şi încrîncenare sau cu nostalgie şi umor. De altfel, e imposibil să parcurgi aceste culegeri de mărturii şi istorii orale (din cărţi) sau aceste jurnale publice (de pe rețelele de socializare) fără să te izbească amestecul de absurd, derizoriu, traumă.

Într-o perioadă în care pare că redescoperim gastronomia românească, explorăm tot mai mult bucătăriile lumii şi posibilităţile culinare (cărţile de bucate, autohtone sau traduse, au deja un sector al lor în librării, o emisiune precum MasterChef face audienţe record, iar restaurante şi bistrouri noi se deschid permanent), ni s-a părut potrivit şi chiar necesar un Dosar despre mîncarea din comunism. Preceptele alimentației științifice, metodele de supravieţurie din bucătăria casnică, trocurile cu alimente, invenţiile şi experimentele culinare, despre toate acestea va fi vorba în paginile ce urmează. Tragi-comedie în bucătărie!

Dedicăm aceste pagini tuturor bucătăreselor (bunici, mătuşi, vecine, mame, surori, soţii) care au înfruntat cu răbdare, inventivitate, îndrăzneală, dragoste şi sacrificiu vitregiile alimentare ale falitei şi famelicei Epoci de Aur.

Cum se mînca în comunism? Cam aşa. 

Ilustraţie de Ion BARBU

Mai multe