Măriţi-mi taxele (!?)

24 august 2010   Tema săptămînii

În România, pe timp de criză guvernul a aplicat soluţia măririi TVA pînă la unul dintre cele mai ridicate procente din Uniunea Europeană. O soluţie de moment şi aparent la îndemînă. Mulţi specialişti şi analişti autohtoni au criticat măsura pentru că ar reduce consumul şi în acelaşi timp şi posibilităţile de revenire economică. Ei au făcut observaţia că această creştere se produce într-o ţară deja plină de taxe şi impozite şi cu un aparat birocratic excesiv.

În Statele Unite, în condiţiile unor taxe scăzute şi a unui deficit bugetar foarte mare, există voci care cer creşterea impozitelor. Fareed Zakaria, editorialist la revista Newsweek, scrie un articol intitulat „Raise my taxes Mr. President“ (Măriţi-mi taxele, domnule preşedinte). El consideră că scăderea impozitelor şi a taxelor, operată în timpul administraţiei Bush, a fost una din cauzele principale ale accentuării deficitului bugetar. Fareed Zakaria pledează pentru schimbarea acestei situaţii.

Dincolo de corectitudinea sau incorectitudinea argumentelor economice, se pune întrebarea dacă în România autorul unui asemenea discurs public ar putea scăpa fără huiduieli.

Mai multe