Lumi în miniatură
„Dacă vrei să cunoști un loc și oamenii lui, vizitează-i piața!” Nu e un proverb, ci un adevăr pe care l-am descoperit în timp. Cînd eram copil, mergeam cu bunica duminica să luăm brînză de oaie, toamna să caute varza tare de pus la murat și fructele zemoase. Mirosea înnebunitor printre tarabe și oamenii își vorbeau de parcă s-ar fi cunoscut de o viață. Mi-a luat un timp să mă reîmprietenesc cu mersul la piață. Acum, dacă sînt mai mult plecată, îmi lipsește. Cînd călătoresc, caut micile inimi ale orașelor în care ajung și mă bucur de timpul acela de tîrguit ca de o felie reprezentativă de viață. Mereu sînt fețe mai interesante decît vezi pe stradă, e o condensare a naturii umane și a obiceiurilor ei de consum. Fie că e vorba despre Matache sau Obor, despre o piață mică din Spania, unde stăteam la o bere și niște tapas-uri gustoase, despre una din Elveția sau din Franța, unde trebuie să te miști repede pentru că totul se strînge la o oră exactă, de Carmel-ul din Tel Aviv, unde am băut cel mai bun suc de rodii, îmi place să casc gura și să mă pierd printre mîinile vînzătorilor, ochii curioși și pofticioși ai cumpărătorilor, munții de legume și fructe, mănunchiurile de flori și de verdeață. Vitalitatea acestor locuri pe unii îi face să strîmbe din nas, pe alții îi atrage ca un magnet. Cît de importantă e o piață pentru o comunitate? Ce îi aduce împreună pe oameni și cît de vechi sînt aceste așezăminte? Iată doar cîteva dintre întrebările la care am încercat să răspundem în acest Dosar.
A apărut de curînd o carte care se numește Prin piețele lumii (autoare Maria Bahareva, ilustratoare Anna Desnițkaia, traducere de Vasile Ernu, Editura Frontiera,), care e o călătorie culinară și culturală, menită să îi facă pe copii să descopere altfel obiceiurile culinare ale unor țări. 24 de piețe de pe toate continentele sînt descrise aici, desenate și „vizitate”, printre ele și Oborul de la București. Rețete, mici ghiduri de conversație, povestioare și personaje simpatice fac din acest volum unul bun de privit și de răsfoit, indiferent de vîrstă.
În fond, asta mi-am propus și eu: să vizităm împreună locuri apropiate sau îndepărtate, să punem pe harta culturală piețele de ieri și de azi.