Lecţia ambiţiosului Sikorski

17 aprilie 2013   Tema săptămînii

Ce i-a spus Europa de Est lui David Cameron: Nu paria că te lăsăm să distrugi UE

Reacţiile Vestului la isteria pragmatică şi eurosceptică a britanicilor erau, oarecum, aşteptate. Una dintre surprizele Europei vine, însă, constant, dinspre Polonia – al cărei ambiţios ministru de externe, Radoslaw Sikorski, a ţinut, în toamna anului trecut, un discurs remarcabil la Palatul Blenheim, lîngă Oxford, înainte ca politicienii de la Londra să fluture opţiunile referendumului pentru rămînerea sau ieşirea din UE, şi în care arată că ostilitatea britanicilor faţă de Uniunea Europeană nu este bazată pe fapte, aşa cum obişnuiesc englezii să-şi susţină poziţiile, ci doar pe mituri.

Radoslaw Sikorski, educat la Oxford, a făcut un apel la Marea Britanie, pe care a invitat-o să renunţe la „falsa conştiinţă“ a euroscepticismului şi să preia conducerea în luarea deciziilor în UE, în ajustarea politicilor europene. „UE este o putere care vorbeşte în limba engleză. Piaţa unică a fost o idee a britanicilor. Un comisar britanic conduce serviciul diplomatic european şi ar putea, dacă... doar şi-ar fi dorit, să conducă politica de apărare a Europei“ – a spus Sikorski, citat de EuObserver.

Ministrul polonez de externe, care a precizat că ţara sa se vede ca un aliat al Marii Britanii, a avertizat Londra să nu submineze blocul celor 27 de state membre UE. „Dacă refuzaţi, nu aşteptaţi de la noi să vă ajutăm să distrugeţi sau să paralizaţi Uniunea Europeană.“ Pentru a trece la fapte şi cifre, Sikorski a enumerat beneficiile economice ale aderării Marii Britanii la UE, arătînd că piaţa unică aduce o valoare estimată între 1500 şi 3500 de lire pe an, pentru gospodăriile populaţiei britanice. Şeful diplomaţiei poloneze a respins şi ideea avansată de eurosceptici – potrivit căreia, judecînd după puterea şi mărimea economiei britanice, se pot negocia termeni net favorabili cu UE. În timp ce 50% din comerţul Marii Britanii a fost cu alte ţări din UE, în statisticile UE doar 11% din tranzacţii au fost cu Regatul Unit. „N-aş paria pe cine va avea poziţia de negociere mai bună“ – a avertizat Sikorski.

Tony Barber explică, la scurt timp, în The Economist, de ce Cameron ar trebui să nu ignore avertismentul lui Sikorski despre Europa.

„Adăugaţi, aşadar, Polonia la lista ţărilor Uniunii Europene revoltate de politica incoerentă, de autoizolarea dusă de guvernul conservator britanic vis-à-vis de Europa“ – scrie Barber. Cu ce să începem?

Germania. Cancelarul Angela Merkel şi-a rărit vizitele în Marea Britanie – consemnează The Economist –, după ce premierul Cameron a împins Partidul Conservator în afara grupării paneuropene de centru-dreapta, cunoscută sub numele de Partidul Popular European (PPE), din care face parte Merkel.

Franţa. Preşedintele François Hollande nu a uitat cum Cameron a refuzat să-l întîlnească cînd a vizitat Londra, în campania electorală de anul trecut. Hollande nu va fi, aşadar, deloc interesat ori încîntat să-i facă lui Cameron orice favoruri în probleme cruciale, cum ar fi protecţia intereselor britanice, într-o Europă mai profund integrată.

A venit rîndul Poloniei care, iată, avertizează prin Sikorski că guvernul lui Cameron nu ar trebui să presupună că vechile legături sentimentale ar păstra Polonia de partea Marii Britanii, în cazul în care aceasta ar refuza să joace un rol constructiv în Europa. „Nu subestimaţi determinarea noastră de a nu reveni la politica secolului XX. Voi (Marea Britanie) nu aţi fost ocupaţi. Cei mai mulţi dintre noi, de pe continent, am fost. Vom face aproape orice pentru ca istoria să nu se mai repete“ – a mai spus Sikorski, citat de The Economist.

Pe 23 septembrie, aceeaşi publicaţie revine cu o amplă analiză despre blocurile destinată ţărilor din spaţiul fost comunist „Polonia şi Marea Britanie. Sikorski la Oxford (din nou)“. Discursul ministrului polonez venea, în toamna anului trecut, într-un moment de maximă tensiune în interiorul zonei euro, care trebuia să ajungă la decizii-cheie şi faţă de care Marea Britanie juca mereu cartea izolării. „În acest context îngrijorător şi-a ţinut domnul Sikorski (prieten al autorului acestei postări) discursul. Polonia vrea, aşadar, Marea Britanie în Uniunea Europeană, ca o contrapondere la ţările puternic reglementate de UE, şi pentru a echilibra greutatea Germaniei şi proximitatea Rusiei (...), dar, în cazul în care Marea Britanie se marginalizează, Polonia vrea să facă Europa mai bună în configuraţia în care este, ori în cea care urmează a fi“ – menţionează sursa citată. Autorul analizei detaliază momentul în care, în 2001, se afla la cină cu domnul Sikorski şi un lider conservator britanic, care îl certa pe politicianul polonez în legătură cu aderarea iminentă şi rapidă a Poloniei la Uniunea Europeană. De ce, dintre toate ţările, Polonia se vinde Bruxelles-ului? întreba liderul conservator. „Crezi că ar trebui să ne mai bazăm pe Marea Britanie, aşa cum am făcut-o în 1939?“ – ar fi fost replica lui Sikorski. Deşi prietenii săi conservatori încearcă să nu-l audă, mesajul acestuia – mai notează blogul The Economist – este în mod constant, şi fără nici o reţinere, proeuropean. Foloseşte cuvinte şi trezeşte sentimente rar întîlnite în Marea Britanie.

Sikorski a scris istorie şi cu discursul de la Berlin

Rolul proeuropean şi proactiv al Poloniei este tot mai vizibil, iar discursul care a uimit Europa şi a fost cap de ziar în cele mai respectabile publicaţii europene şi americane a fost apelul extraordinar al şefului diplomaţiei de la Varşovia, acelaşi Radoslaw Sikorski, care, „în umbra porţii Brandenburg din Berlin, în noiembrie 2011, a scris o bucată de istorie contemporană: Germania este singura ţară din Europa care poate acţiona pentru a salva zona euro şi Uniunea Europeană de la «o criză de proporţii apocaliptice».“

Într-un comentariu considerat de presa occidentală ca surprinzător pentru un ministru senior polonez, Sikorski a declarat că cea mai mare ameninţare la adresa securităţii naţiunii sale nu este terorismul sau tancurile germane, sau chiar rachetele ruseşti, ci „prăbuşirea zonei euro“.

„Germania, îţi cer ca, pentru binele tău şi al nostru, să ajuţi (n.n. zona euro) să supravieţuiască şi să prospere“ – a spus ministrul de externe polonez. „Ştiţi foarte bine că nimeni altcineva nu o poate face. Eu voi fi, probabil, primul ministru de externe polonez din istorie care să spună asta, dar îmi e mai puţin teamă de puterea Germaniei decît de pasivitatea ei. Ai devenit naţiunea indispensabilă a Europei“ – a spus Sikorski, citat de Financial Times. De atunci, avea să transmită semnale Londrei: „Am prefera să fiţi alături de noi, dar, dacă nu puteţi, vă rugăm să ne permiteţi să mergem înainte“ – a spus Sikorski.

Foto: mfa.gov.pl

Mai multe