La recitire

18 decembrie 2019   Tema săptămînii

Dacă anul trecut revista noastră a purtat pe frontispiciu cifra 25, marcînd sfertul de secol de cînd – autointitulaţi „săptămînal de tranziţie“ – identificăm, comentăm şi antologăm dilemele românilor, în 2019 site-ul www.dilemaveche.ro a depăşit pragul anual de trei milioane de cititori unici online.

De altfel, ne place să repetăm ori de cîte ori avem ocazia că sîntem veteranii presei online din România: Dilema veche există şi în varianta online încă din anul 1996, o vreme în care pe Internet existau puţin peste o mie de publicaţii în lume. Dacă numărul de vînzări la chioşcuri al revistei tipărite a fluctuat de-a lungul anilor (din cauza crizelor financiare, a schimbărilor de generaţie şi, mai ales, de obişnuinţe de lectură), iată că numărul de cititori care ne citesc online, pe laptop-uri, tablete şi telefoane, este într-o creştere constantă. În afara celor trei milioane de cititori online, pagina noastră de Facebook are acum aproape 150.000 de prieteni, iar contul de Instagram se apropie de 20.000 de urmăritori.

Cu toate acestea, ca în oricare dintre anii trecuţi, ne punem, printre altele, cîteva întrebări esenţiale: Mai are sens titulatura „săptămînal de tranziţie“? Mai există apetit pentru dileme? De cîte ori putem relua anumite teme? Mai au oamenii timpul şi dispoziţia de a citi o revistă pe hîrtie cu articole de peste zece mii de semne pe pagină?

S-au schimbat multe de-a lungul acestui sfert de secol în ceea ce priveşte revista noastră (numele, tipul de hîrtie şi grafica de print, rubricile şi colaboratorii, şefii şi patronii, sediile şi site-urile), dar în ADN-ul nostru au rămas cîteva caracteristici cu care ne mîndrim: spiritul şi atitudinea, umorul şi curiozitatea, entuziasmul şi, uneori, înverşunarea cu care propunem săptămînal cîte o temă de reflecţie (critică sau nostalgică), mai ales acum, în aceste vremuri în care majoritatea oamenilor par să aştepte sau să caute mai degrabă confirmări emoţionale decît provocări ale raţiunii.

Conform – deja – tradiţiei, la sfîrşit de an ne-am obişnuit să privim înapoi şi să reluăm în paginile unui Dosar retrospectiv o selecţie din cele mai vizualizate, like-uite & share-urite articole scrise de-a lungul anului, articole şi interviuri realizate de membrii redacţiei şi de rubricanzii revistei. Dacă acesta este cel mai legitim criteriu al interesului popular pentru anumite teme, vă invităm să descoperiţi singuri ce s-a citit cel mai mult în 2019 în paginile noastre.

Indiferent de suportul pe care ne citiţi, vă dorim (re)lectură plăcută şi dileme agreabile în continuare.

Ilustrație de Ion BARBU

Mai multe