La Arad, în plină vară
Puține subiecte sînt mai aproape de sufletul românului de astăzi decît cel al diasporei. Națiunea trăiește din plin experiența istorică de a avea milioane de fii și fiice ale ei în afara granițelor țării. Un fenomen migraționist de o asemenea amploare nu i s-a mai întîmplat și, probabil, asta explică intensitatea emoțională, aproape nevrotică, cu care îl trăim. Părerile sînt împărțite, bineînțeles: unii zic că e bine, alții zic că-i rău. Unii zic că diaspora e un vector important pentru modernizarea țării, alții că e calamitate istorică („hemoragie de creiere”). Unii, mai cinici, zic că e normal ca cei mai tineri și mai dinamici să plece, căci țara nu le mai oferă nici o șansă. Alții, mai sentimentali, zic că nu e normal să plece, mai bine să stea să pună mîna să schimbe țara lucrînd aici, căci țara din interior se schimbă.
În zilele de 12, 13 și 14 august a avut loc la Arad o nouă ediție a „Conferințelor Dilema veche”. Tema acestei ediției a fost „Aproapele de departe. Diaspora, migrație, exil”. În miezul unei veri încinse, în frumoasa sală „Ferdinand“ a Primăriei arădene, timp de două zile, conferențiarii invitați au vorbit despre diaspora românească și despre aproapele de departe în general, din perspective diferite. Scriitorul Ioan T. Morar, cu hazul său, a vorbit despre prezența românilor în Legiunea Străină franceză. Momentul culminant al conferinței sale a fost, indiscutabil, cel în care i-a venit să întrebe publicul dacă se întîmplă să fie în sală vreun „legionar”. Un domn bine făcut care stătea în picioare în spatele sălii a ridicat mîna. Cum șade bine unui soldat de genul „legionarilor”, nu a vrut să vorbească prea mult, dar a confirmat că ceea ce spunea scriitorul corespunde adevărului. Puțini conferențiari se pot lăuda că au fost astfel validați! Profesoara Adriana Babeți a vorbit despre arta întoarcerii acasă examinînd povestea lui Ulise. Ca de fiecare dată, magnetismul Adrianei Babeți a ținut sala fără respirație, într-o admirabilă aventură intelectuală care a inclus examene etimologice și căutări de sensuri. Profesorul Daniel David a conferențiat despre atributele psiho-culturale ale românilor din diaspora mai ales prin raportare la atributele psiho-culturale ale românilor din țară. A rezultat o fascinantă punere față-n față a unor români cu ceea ce ar fi putut ei fi dacă nu plecau. P.S. Ignatie, episcop al Hușilor, a vorbit despre relația apropiată pe care îndepărtatul Dumnezeu o are cu noi.
În ultima seară, pe scena Filarmonicii din Arad au urcat doi pianiști reprezentînd două generații diferite de români din diaspora: Ana Silvestru (38 de ani) și Andrei Vieru (63 de ani). Au cîntat și au vorbit despre experiențele lor artistice și de viață, oferind publicului o seară de neuitat.
Conferințele au fost organizate de Grupul pentru Mediere și Management Cultural și de revista Dilema veche. Finanțatorii principali au fost Primăria Municipiului Arad și Consiliul Local al Municipiului Arad – primarul Călin Bibarț fiind alături de noi la deschiderea și la închiderea conferințelor. Se cuvine de asemenea să mulțimim sponsorilor Fundația Alber și Grup West Arad.
Foto: Ciprian Hord