La aliniat de dragoni, hobbiţi, vampiri şi altele

24 decembrie 2013   Tema săptămînii

- top bine pus la punct de cei mai neiertători critici -

Hobbiţi şi vampiri seducători, spiriduşi puşi pe şotii şi Grim Reaper, dragoni nervoşi (aşa s-ar zice că sînt, din moment ce scot flăcări pe nas) şi vîrcolaci în nopţile cu lună plină, vrăjitori şi zombi, giganţi şi elfi, Chupacabra şi Pegas, ciclopi şi zmei, Cerber şi Kraken, troli şi centauri, gnomi şi Yeti. Apartenenţa acestor creaturi – şi a multor altora nemenţionate – la numeroase cărţi celebre, filme şi, de ce nu, mituri ale diferitelor culturi existente face posibilă alegerea unora preferate. Să facem, deci, un top de popularitate al lor, cum se face prin licee înainte de Miss şi Mister.  

Recunosc, o clasificare de o mare precizie, obiectivă, este destul de dificil de realizat, nefiind un cititor care poate pretinde că a parcurs toată literatura SF scrisă pînă acum, ori un cinefil care a vizionat toate filmele amalgam de efecte speciale, care fac posibilă ilustrarea scenariilor. Însă o clasificare subiectivă, bazată pe întrebarea „Care sînt creaturile magice pe care le-ai întîlnit cel mai des în filmele vizionate ori cărţile citite?“, adresată tinerilor cu vîrsta între 15-18 ani, poate fi citită în continuare.

Mister şi pericol? Oriunde e vorba de aşa ceva, trebuie să existe nişte dragoni care să zburătăcească prin zonă. În majoritatea poveştilor cu dragoni, aceştia sînt prezentaţi ca nişte reptile impresionant de mari şi puternice, cu aripi şi abilitatea de a „tuşi“ şi a „strănuta“ flăcări. Sînt puşi în postura unor inamici ai eroilor, bestii de înfrînt, ca în Harry Potter şi Pocalul de Foc şi Hobbitul, dar apar şi drept creaturi salvatoare, ale forţelui binelui (în Eragon, Flight of Dragons, Dragonheart şi Mulan). Dragonii dovedesc abilităţi magice, după cum se vede în mitologiile lumii. Ei reprezintă un simbol al vieţii în China, animal protector în Indonezia, păzitor al săbiilor în Japonia, dar sînt consideraţi întruchiparea răului în Europa. În ceea ce priveşte mitul dragonilor la noi, în mitologia românească apar dragonii de apă – cei care trăiesc în fîntînile satelor –, cei de uscat – despre care se spune că ar fi trăit în prăpastii – şi cei de văzduh, care zboară împreună cu norii de furtună şi sînt controlaţi de cîte un vrăjitor.

Vrăjitorii reprezintă altă categorie de creaturi magice regăsite în mai toate SF-urile căutate astăzi. Vrăjitorii depăşesc graniţele realităţii în care trăiesc oamenii şi îşi exercită puterile magice neobişnuite de partea forţelor binelui ori ale răului. Harry Potter, The Lord of the Rings, Game of Thrones sînt doar cîteva serii cunoscute, în care aceste personaje îşi au locul. 

Alţi „populari“ în rîndul adolescenţilor din zilele de astăzi sînt vampirii. E imposibil să nu fi auzit de celebra serie Twilight, care descrie o poveste de dragoste dintre un vampir şi o fată – aparent tare curajoasă – şi aventurile celor doi în lumea noastră, care ar coexista cu o lume a multor vampiri însetaţi de sînge. True Blood, The Vampire Diaries, The Originals (cu personaje ce au legătură cu cele din The Vampire Diaries, realizîndu-se un soi de corespondenţă între cele două), Blade, Death Valley – toate au în comun aceste creaturi, care nu arată altfel decît noi, dar care preferă o alimentaţie mai puţin... echilibrată. Fanele seriei Twilight aşteaptă cu nerăbdare să îşi găsească vampirul fermecător, care să se lupte pentru ele cu alţi vampiroi, ceva mai puţin vegetarieni. Şi dacă tot sîntem aici, să pomenim şi de vîrcolaci, căci actorul care interpretează rolul unuia în Twilight declanşează alt val de suspine de la domniţele dezamăgite că nu trăiesc poveşti. Vîrcolacii însă nu au parte de popularitatea vampirilor, căci vampirii îşi păstrează atributele considerate fascinante zi de zi, pe cînd vîrcolacii se transformă numai în nopţile cu lună plină. Dar şi cînd se transformă, auu!

Morţii vii îşi au şi ei o binemeritată poziţie în topul nostru. Night of the Living Dead, Resident Evil, The Walking Dead, World War Z sînt cele mai cunoscute înfăţişări ale unei lumi în care un virus reuşeşte să transforme oamenii în nişte creaturi gata mereu să ucidă pentru a se hrăni. Odată atinşi de un purtător al virusului, prin contact direct al sîngelui, acesta se răspîndeşte în corpul victimei ce va deveni, ulterior, un zombi. Ideea acestei pandemii a reuşit să bage frica în mulţi oameni creduli, care adăpostesc acum în case echipamente antizombi, provizii de hrană pentru ani întregi şi care au materialele pregătite pentru a-şi fortifica locuinţele, ca nu cumva să devină victime!  

Hobbiţii încheie topul marilor simpatii ale adolescenţilor. Cu o uşoară ironie în glas – „Ce, nu ştii ce e acela un hobbit?“ –, eşti uşor desfiinţat de orice fan Lord of the Rings. Hobbiţii nu sînt altceva decît nişte oameni de statură mică, cu urechi de spiriduş şi care umblă desculţi, căci au nişte picioare puţin cam prost proporţionate. Celebrii Frodo şi Bilbo Baggins or fi ireali, însă locuinţele simpatice din filme există – în Elveţia, în Dietikon. Dacă sînteţi mari fani şi mai susţineţi şi curentul eco, salvaţi natura, economisiţi energie, aţi putea să simţiţi pe pielea dumneavoastră cum trăiesc, teoretic, hobbiţii. 

Trăgînd linie la topul nostru, este uşor de văzut ce au în comun toate de mai sus. Adolescenţii caută aventura, misterul, fascinantul, pericolul şi idealuri în ceea ce vizionează şi citesc. Şi, să fim serioşi, Tolkien a avut ceva mai multă imaginaţie decît alţii şi universul realizat de el e destul de diferit de cele ale lecturilor obligatorii pentru şcoală şi liceu.

Mălina Amortoaie are 17 ani, este elevă la Colegiul Naţional „Sfîntul Sava“ şi scrie pe malli.ro.

Mai multe