Ipostaze ale familiei

3 decembrie 2014   Tema săptămînii

- argument -

Dosarul de faţă a pornit de la ideea cumetriilor în politică, într-o perioadă în care emulaţia politică era maximă – perioada de dinainte de alegeri. În contextul nu doar politic, ci şi public, în general, neaoş, relaţiile de familie tind să fie privite mai curînd ca un sistem de protecţie şi întrajutorare, în stilul celor de clan ori mafie.

Desigur, nu se poate generaliza. Dar familia continuă să fie, după cum reiese din studii sociologice, comunitatea cea mai importantă pe care se poate sprijini un individ în România de azi. Apartenenţa la grupul familial continuă să fie cea mai puternică.  

Ce mai înseamnă familie, astăzi? Cuplul format din doi părinţi şi unul/doi copii, ori grupul extins în care sînt incluşi şi bunicii, fraţii, verii, finii şi naşii?  

Dosarul de faţă nu răspunde pînă la capăt acestei dileme. Din cercetarea sociologică a Ralucăi Popescu reiese că familia extinsă e mai degrabă o aspiraţie decît o comunitate, în care cei mai mulţi dintre noi vieţuiesc în mod real. Care funcţionează, la o adică, în condiţii de boală ori alte nevoi, cînd membrii familiei se mobilizează şi se ajută unii pe alţii, pînă la gesturi esenţiale: să-şi ia părinţii bolnavi acasă, să-i îngrijească... De asemenea, sistemul bunicilor ca adjuvanţi ai nepoţilor continuă să funcţioneze, pe scară largă, din motive în primul rînd economice... 

Înainte de a fi un sistem de relaţii, familia în general, dar şi familia extinsă, cea care cuprinde naşii şi finii, este o „taină a Bisericii lui Dumnezeu“. Sacralitatea ei nu este alterată de diversele ritualuri mai mult sau mai puţin absurde care apar la nunţi, de pildă.  

Poveştile de familie, de sacrificiu pentru a te întoarce la familie, vor fi mereu interesante. Şi, la fel, modelele familiale diferite de ale noastre: cel britanic, cel musulman şi cel al familiei rome.  

Familia extinsă, de tip clan, reprezintă modelul macrofamilial. La polul extrem, sînt familii cu puţini membri, care se străduiesc să existe – precum familiile monoparentale ori familiile – controversate, la noi –

.  

Toate acestea se regăsesc în actualul Dosar caleidoscopic. 

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

Mai multe