Învățături fără dezvăț

23 noiembrie 2022   Tema săptămînii

Conferințele Dilema veche, care s-au desfășurat în Aula Universității de Vest din Timișoara în zilele de 2, 3 și 4 noiembrie a.c., sub titlul generic „Învăț/dezvăț”, au strîns vorbitori din diferite domenii de învățămînt: literatură, psihologie, arhitectură, drept, teatru. Ne-a interesat experiența pedagogică cît mai diversă în educația superioară umanistă, căutînd să vedem nu doar cum și ce învățăm, ci și cum și de ce ne dezvățăm cînd învățăm. De cîte ori învățăm ceva, ne dezvățăm de ceva. Orice adăugăm în zestrea noastră intelectuală sau morală prin învățare vine cu pierderea sau, mai bine zis, cu abandonul unor deprinderi, obișnuințe sau chiar al altor învățăminte. Orice învăț are și dezvăț – zice poporul. 

Trăim o vreme în care toți credem cu tărie că educația este esențială. Asta înseamnă, pe de o parte, că tot ce se întîmplă, bine sau rău, în societatea românească este determinat de educația noastră (deopotrivă cea din familie și cea din mediile instituționalizate). Gîndiți-vă de cîte ori ne șoptim în barbă că din pricina educației trotuarele sînt murdare, traficul e isteric, alegerile sînt cîștigate de cine nu vrem noi, coada la ghișeu nu e ordonată, doctorii te omoară cu zile, legile sînt proaste, judecătorii sînt corupți, Naționala de fotbal joacă într-un fel de liga a V-a a Europei, cultura se sufocă, impostura cîștigă mereu și așa mai departe… Pe de altă parte, asta înseamnă că orice e rău poate fi îndreptat prin educație. Așa credem! În consecință, ne investim cu neobosită energie (să fie, de fapt, o formă de nevroză?) în reforme ale educației care încep frenetic una după cealaltă, dacă nu una pe zi, măcar una pe ministru, și nu se termină niciodată. Ne năpustim asupra educației cu toată furia generată de imensele noastre frustrări că nimic nu merge cum trebuie, că totul trebuie îndreptat, că generațiile care vin trebuie să facă și să dreagă – adică să fie cum credem noi că trebuie să fie. 

Această ediție a conferințelor a avut loc și a fost bine primită de public, chiar dacă autoritățile locale au decis să nu ne sprijine. Actualei Primării a Timișoarei nu-i place de noi. Nu ne supărăm. Primarii vin și trec, Dilema veche rămîne. Sîntem siguri că viitori edili timișoreni, oricare vor fi ei, vor fi mai prietenoși cu noi. Nu ne place asimilarea culturii cu ideologia, prin urmare cei care gîndesc cultura ideologic și propagandistic nu ne vor simpatiza niciodată. De asta nici noi, nici ei nu ne vom dezvăța.

Cu atît mai mult ne bucură că resurse private au făcut posibilă reîntîlnirea cu o parte dintre cititorii noștri timișoreni. Ne-am învățat cu ei, ei s-au învățat cu noi – nu ne dezvățăm unii de ceilalți. Cu atît mai mult sîntem recunoscători Fundației Alber, principalul finanțator al acestei ediții și sponsorului City of Mara. Stabilitatea proiectului Conferințelor Dilemaveche este asigurată de partenerul nostru strategic, Fundația Superbet. Deși Universitatea de Vest din Timișoara are o agendă de conferințe extrem de încărcată și de consistentă, a putut găsi disponibilitatea de a ne primi, iarăși, cu generozitatea specifică adevăratei prietenii. Le mulțumim tuturor! 

Acest Dosar conține fragmente din cîteva conferințe ale acestei ediții. Firește, ceea ce citiți este versiunea editată a unor prezentări orale. (Sever Voinescu)

Mai multe