Întrebările pot schimba realitatea

26 iulie 2017   Tema săptămînii

Întrebarea stă la baza civilizației de tip european, este legată indisolubil de rațiune, de știință și de democrație. Întrebarea e o cale către cunoaștere și progres. O știm încă de la Socrate. În condițiile de la noi de azi, proiectul lansat de compania EY România – 25 de întrebări pentru viitorul României – are un rost cît se poate de important. Cei de la EY România consideră că „soluțiile eficiente se găsesc în întrebările bine puse“. Cu alte cuvinte, nu poți găsi soluții bune la probleme care nu sînt bine puse. Nu poți rezolva mare lucru dacă nu știi exact ce anume cauți. Realitatea și evoluțiile pot fi determinate într-un fel sau altul și în funcție de întrebările care se pun (și se impun) la un moment dat. Agenda publică poate fi creată uneori de întrebări bine puse.

Proiectul EY România a stimulat oamenii să pună întrebări online, legate de România și de viitorul ei. Dintre toate întrebările primite, un juriu de elită a selectat un număr de 25, la care compania caută cele mai potrivite răspunsuri printre specialiști de renume din mai multe domenii.

Veți putea găsi printre coloanele Dosarului cîteva dintre aceste întrebări puse de oameni.

Dacă unele întrebări par a avea răspunsuri clare, altele pot provoaca seriose dileme, iar soluțiile posibile trebuie bine cîntărite. Dilema veche s-a alăturat proiectului EY România cu propriile întrebări ale membrilor redacției, pe care le veți găsi în paginile următoare, și cu un întreg Dosar despre rolul întrebărilor, despre cum se pun întrebările ca să afli cu adevărat ceva sau ca să ajungi la un rezultat și despre chestiunile care ne preocupă în legătură cu viitorul și dezvoltarea României. Pentru a ști mai bine ce întrebări ar trebui să ne punem și să punem astăzi, am încercat să vedem și la ce întrebări majore s-a răspuns în evoluția istorică a României. La probleme din trecut, soluțiile au fost mai bune sau mai rele, mai ușor sau mai greu de aplicat (nu de puține ori au fost asemănătoare cu soluțiile de azi). Istorici și analiști politici ne amintesc cîteva exemple. Specialiști în sociologie și economie ne explică în ce măsură reușesc sau nu astăzi unele soluții globale, capitaliste și democratice, în conjunctura și printre mentalitățile autohtone, iar experți în IT ne spun cum ar trebui să gîndim viitorul și ce probleme se pot ivi odată cu incredibilele posibilități tehnologice pe cale să apară printre noi. 

Ilustraţie de Ion BARBU

Mai multe