Integrat expulzat

15 septembrie 2010   Tema săptămînii

Proiectul „Romano Kher-Casa Romilor“, cofinanţat din Fondul Social European, urmăreşte „readucerea pe piaţă şi în viaţa activă a comunităţii a meseriaşului tradiţional de etnie romă“. Cum văd cîţiva reprezentanţi ai acestui proiect implicaţiile măsurilor de repatriere ale romilor români, luate de către guvernul francez şi, la firul ierbii, pe cine consideră piatră de temelie în integrarea etniei în România? 

1. Care credeţi că vor fi implicaţiile recentelor expulzări ale romilor din Franţa? 
2. Cine credeţi că e responsabil cu integrarea etniei rome?

Ciprian Necula, manager proiect 
1) Nu mari. Probabil o creştere a gradului de xenofobie, mai multe voturi pentru politicienii de drepta Berlusco-Becalizaţi din ţările occidentale… romi mai bogaţi, romi mai traficaţi, romi mai loviţi de soartă. De ce ar merge cineva, cu casă – sărăcăcioasă, dar casă – să locuiască la picior de pod, în condiţii insalubre, cu copii în preajmă, nu iubiţi, ci munciţi. Nu şcoliţi, ci exploataţi?! Statutul de rom – victimă a sistemului – e favorabil celor care fac trafic de persoane. Cerşim aici pentru că în România nu avem ce să facem. Mişcarea romilor – dezorganizată de fel, incoerentă şi nepregătită – va reacţiona din nou cerînd boicotarea unor produse imposibil de boicotat.  

La ce ajută o astfel de utopie? În afară de imagine, nu am un răspuns. 2) În logica celor spuse mai sus, am un singur răspuns – Guvernul României. Problema nu e în Franţa, nici în Italia, ci aici, în spaţiul mioritic unde, din cauza ignoranţei autorităţilor şi şmenului balcanic, unii dintre romi sînt cetăţeni de mîna a doua. Guvernul României vinde doar strategii bine scrise, imposibil de implementat, fără buget, construite pentru ochiul european. Politica actuală a Guvernului României în ceea ce priveşte populaţia romă e simplă – externalizăm problema, romii sînt o problemă europeană, nu neaoşă. Şi, iată cum am mai tras o ţeapă Europei! Romii, cei din România, sînt cetăţeni români cu drepturi depline, iar premierul Boc ar trebui să ştie asta (e clar că nu ştie cînd etnicizează infracţionalitatea, cînd ministrul de Externe foloseşte în discursuri idei rasiste, într-o inconştienţă ignorantă şi gîndire viciată). Cred că forma fără fond se aplică perfect şi pentru romii din România. Deci, şi noi sîntem români! 

Lavinia Olau, specialist relaţii publice 
1) Conform statisticilor oficiale, în România sînt peste 500.000 de cetăţeni de etnie romă (neoficial vorbindu-se de aproximativ două milioane), iar numărul cetăţenilor trimişi din Franţa este de rîndul sutelor („în total sînt 700 de ţigani care vor fi trimişi în ţările lor pînă la sfîrşitul lunii, cu avionul“, declara Brice Hortefeux, ministru de Interne – sursa www.hotnews.ro precizînd că primele zboruri vor avea loc pe 19 şi 26 august, iar un al treilea e prevăzut pentru „sfîrşitul lui septembrie“). Dincolo de valurile din mass-media, nu cred că vom avea parte de consecinţe semnificative prin expulzările recente. Probabil că unii se vor reorienta către alte ţări, iar alţii vor rămîne în România, încercînd să se descurce cu banii obţinuţi. 

2) Dincolo de strategii guvernamentale sau europene, cred că responsabilitatea integrării o are fiecare dintre noi. E important să nu gîndim în categorii şi mai ales să nu generalizăm exemplele negative. A-ţi provoca prejudecăţile nu te face „mai european“ sau „mai bun“, ci îţi oferă ocazia de a descoperi oameni extraordinari cu istorii de viaţă complexe. Prin proiectul „Romano Kher-Casa Romilor“ ne propunem să revalorizăm meşteşugul tradiţional rom ţinînd cont tocmai de aspectele unice ale fierarilor, lăutarilor, ceaunarilor, argintarilor, florarilor sau rudarilor care-şi practică meseria lor de generaţii. 

Marian Dobre, director comunicare
1) Implicaţiile sînt greu de anticipat acum. Italia începe să aplice oarecum acelaşi model… şi probabil că vor mai fi ţări, guverne colorate politic, dornice să-şi apere, chipurile, cetăţenii lor, lovind în cetăţenii altora. Ai cui? Ai nimănui. De ce? Pentru că în spatele declaraţiilor pro şi contra recentelor expulzări ale romilor din Franţa rămîn faptele. Şi acestea nu pot fi anulate pentru că, surpriză, romii nu există. Aşa cum nu există, în astfel de cazuri, nici români, bulgari, italieni, francezi etc. Există, în schimb, un lider francez, unul italian şi doi-trei europeni. Cine vorbeşte cu aceştia în numele şi în interesul romilor? 

2) Romii sînt singurii responsabili cu integrarea lor. Dacă cineva vrea să ia decizii care îi privesc, ar trebui să discute direct cu aceştia. Da, dar cine sînt aceştia? Şi aşa, am intrat într-un cerc vicios.

Foto: Lucian Muntean

Mai multe