Împreună / Együtt

12 martie 2019   Tema săptămînii

„Românii și ungurii conviețuiesc în Transilvania de sute de ani și, în afara a trei dispute violente, adevăratul război a fost rece și s-a scris între Revoluția de la 1848 și reinstaurarea administrației românești în Transilvania, în 1945. Au trecut 100 de ani de la 1 decembrie 1918, dată care continuă să provoace reacții profund antagonice în rîndurile românilor, respectiv ale maghiarilor din Transilvania. 100 de ani în care ambele etnii au construit, mai mult împreună decît separat, România lui 2018.“

Cu acest fragment se deschide platforma www.oszuta.ro (#oszuta), un foarte inspirat și necesar proiect educativ și informativ care și-a propus să demonteze miturile legate de conflictul româno-maghiar și „să genereze simpatie și interes față de specificul etnic și cultural al ambelor popoare“ prin articole factuale și confesiuni personale, deopotrivă ale românilor și maghiarilor, de formații diferite, din mai multe generații, din mai multe colțuri ale țării.

Dosarul de față se alătură, așadar, cu mult entuziasm și chiar cu emoție, acestui proiect al cărui scop este, pe de o parte, de a revela sau sublinia aspectele armonioase ale conviețuirii româno-maghiare, iar pe de altă parte, de a ameliora percepțiile negative, în mare parte moștenite ori cauzate de prejudecăți, ignoranță sau chiar indiferență.

La Centenar și, iată, în preajma datei de 15 martie, cînd este celebrată Ziua Maghiarilor de pretutindeni, cînd realitatea conviețuirii este mai puternică decît istoria conflictului, este momentul să fim curioși și să aflăm mai multe unii despre alții, despre împrumuturile reciproce, despre influențele benefice ale unei culturi asupra celeilalte.

Vom realiza, poate, că românii și maghiarii au construit împreună poate mai puțin decît ar fi putut, dar, în mod cert, mai mult decît și-ar fi imaginat.

P.S. Alăturați-vă comunității „Războiul de o sută de ani“ de pe Facebook pentru a citi mai multe confesiuni, povești și perspective care vorbesc despre marele, rarul privilegiu pe care românii și maghiarii îl au de a trăi împreună la confluența ambelor culturi.

Mai multe