Imagini, trăiri, experienţe - trei întrebări pentru Alexandru CIUBOTARIU

12 august 2015   Tema săptămînii

Se spune şi despre artişti: 1% inspiraţie, 99% transpiraţie. E adevărat? De unde vine inspiraţia asta? 

Aşa şi aşa. Eu aş spune că e undeva la 50% – 50%. Sigur, am văzut şi procentaje disproporţionate în ambele părţi. În cazul meu nu ştiu cum a fost, pentru că nu îmi este foarte clar ce este inspiraţia. Cumva, tot ce am făcut părea un act firesc, aproape calculat şi care era cumva aşteptat. Nu am avut niciodată o sclipire sau o străfulgerare inspiraţională. Creaţia mea o simt ca pe un bagaj imagistic deja existent, care aşteaptă să iasă la iveală la un moment dat. Sigur că „transpiraţia“ are rolul ei extrem de important, dar ea vine înscrisă tot în firescul drumului pe care l-am ales şi îl percep ca pe o necesitate, nu ca pe o „transpiraţie“. 

Ce vă inspiră din realităţile lumii în care trăim? 

Pe mine nu mă poate inspira ceva anume. Mai ales din realităţile în care trăim. Inspiraţia, dacă există aşa ceva, trebuie să fie un bagaj cumulativ de imagini, trăiri, experienţe şi multe altele. Un fel de bulă imensă în care sînt înghesuite toate acestea. Rezultatul combinaţiilor infinite din această bulă ar putea fi inspiraţia. De acolo izvorăşte totul. 

Cum a venit pe lume Pisica Pătrată? Vă amintiţi „sursa de inspiraţie“? 

Pisica Pătrată era numele de care aveam nevoie pentru lucrările din spaţiul public. Am căutat mai multe variante, dar răspunsul a venit de la cineva care îmi văzuse un desen mic (care aducea a ceva asemănător unei pisici pătrate) dintr-o mapă şi mi-a spus: „Desenează-mi şi mie o pisică pătrată!“. Atunci cînd am auzit aceste cuvinte am ştiut că acesta va fi „numele de stradă“. Norocul, hazardul pot fi agenţi ai inspiraţiei pe care tot o căutăm. Aşa a fost şi în cazul alegerii numelui… 

Alexandru Ciubotariu este artist plastic şi autor de benzi desenate.

a consemnat Adina POPESCU 

Mai multe