Histria

26 aprilie 2022   Tema săptămînii

Cît de mult om fi progresat față de perioada antică? Putem găsi unele răspunsuri printr-o simplă plimbare prin muzeul și ruinele Histriei, pe malul lagunei Sinoe.

Încălzirea prin pardoseală, atît de utilizată în perioada romană, părea un mare pas înainte în ale instalațiilor anilor 1990. Apele termale erau la discreție în perioada romană. Azi, mai avem pînă să ajungem acolo. Cel puțin în București. Iar tubulatura tip Lego, săpată în calcar, folosită de romani pentru aducția de apă, este funcțională și în zilele noastre în unele părți ale fostului imperiu. Cum s-ar fi simțit unii contractori de servicii din zilele noastre, unde garanțiile de douăzeci de ani par a fi pe termen aproape nelimitat?

Tot o plimbare prin Histria ne duce și în fața unui fragment de mozaic, rămas în voia intemperiilor pentru aproape două milenii. Aș dori să găsesc meșteri mozaicari care să poată garanta o lucrare măcar pentru un secol...

Despre podoabele găzduite de muzeu: bijuterii unicat, elegante și discrete, cosmetice care pun în valoarea frumusețea oricărei matroane. Iar pentru bărbați, eleganță și simplitate! Nu este o reclamă, ci o analiză a exponatelor (nu foarte multe, pentru că nici bugetele Culturii nu au fost darnice cu patrimoniul fabulos al Dobrogei).

E drept, acum două milenii, cînd Histria era cel mai mare oraș din partea de vest a Mării Negre, aici ajungeau numeroase corăbii din Mediterana, dar închiderea fostului golf Halmyris, acum aproape 1.400 de ani, i-a gonit pe toți locuitorii.

Însă pentru locuitorii actuali ai localităților din zonă este mult loc de mai bine pentru a ajunge să se compare cu cei care au trăit aici acum două milenii. E drept, atît istoria, cît și natura și clima s-au unit și au acționat spre a crea aici condiții vitrege pentru o perioadă însemnată de timp.  

Cartierul de vile de pe malul Lagunei Sinoe ne mai arată ceva. Zonele cu cele mai frumoase priveliști, fie că vorbim despre antica Histrie, despre Constantinopole sau Monte Carlo, sînt și cele locuite de cei mai prosperi și influenți locuitori. Semn că unele lucruri nu se schimbă niciodată.

Foto: historia.ro

Mai multe