Gri cu maro, cu verde şi cu bleu

21 octombrie 2015   Tema săptămînii

N-aş vrea să încep acest text într-o notă dramatică, dar de Toma Caragiu mă leagă un eveniment trist – cutremurul din 4 martie 1977. Eu nici măcar nu eram născut atunci, dar am dezvoltat, de-a lungul timpului, o angoasă teribilă în ceea ce priveşte cutremurele şi tot soiul de teorii urbanistice legate de imobilele vechi, în care, asemenea nehotărîtului Toma, din scheciul cu pricina, intru, dar nu intru. 

Cît despre teoria asortării culorilor – textul de faţă fiind inspirat de sceneta „Nehotărîtul“ scrisă de Radu Stănescu, clip din 1968, mai puţin cunoscut, dar care poate fi văzut

–, ţin minte o chestie care s-a întîmplat în laboratorul de fizică, în şcoala generală. Profesoara mea de atunci, doamna Dan, purta o fustă verde din lînă şi o maletă albastră. Evident, eu nu m-am putut concentra la nimic altceva decît la combinaţia aceea de culori care mi se părea dezastruoasă. Cum, domnule, să mixezi verde cu albastru? Şi uite că acum, după nişte ani, destul de mulţi, ador această formulă. 

„Superb, superb!“, se îmbărbătează şi personajul lui Toma în faţa oglinzii, cu alura unui dandy urban. Dacă ar fi să mă gîndesc la regulile de atunci, aş spune că cea mai mare porcărie pe care o poţi face ar fi să porţi o cravată albastră la un costum negru. Dar, dacă ar fi să mă iau după regulile momentului, ar trebui să încep prin a spune că acum, în modă, nu mai există nici un fel de reguli. 

Şi ca să vedeţi în ce punct am ajuns, gîndiţi-vă la Toma şi la faptul că intenţiona să asorteze un basc obişnuit, din fetru, la o ţinută de Revelion. Aşa ceva era imposibil în epocă! Acum, tipul acesta de

este teribil de cool. Ultima colecţie Gucci propune genul acesta de asocieri, inclusiv la ţinutele de seară pentru bărbaţi. Dar cînd mă gîndesc la Toma şi la rolul lui de mare nehotărît, îmi dau seama că acum ar fi fost şi mai bulversat decît atunci în raport cu arta asortării culorilor. 

Pentru că, acum, orice formă de kitsch se transformă fie în artă, fie în marcă personală, pe principiul „Ia uite, domnule, cît curaj are fata asta! Are stil, ce mai!“. Iar ultimele rămăşiţe de bun-simţ, inclusiv din punct de vedere estetic, sînt strivite de masa nesimţirii generale.

Şi cum moda este scena pe care îşi dau întîlnire, constant, majoritatea impostorilor, pentru că, nu-i aşa, la modă, la artă şi la fotbal se pricepe toată lumea, cred cu tărie că, în 2015, cea mai înţeleaptă chestie pe care o poţi face ar fi să nu-ţi pierzi simţul ridicolului. În rest, poţi asorta oricînd gri cu maro, cu verde şi cu bleu.  

Maurice Munteanu este fashion editor la revista ELLE.  

Foto: arhiva Teatrului Bulandra

Mai multe