Fire subțiri

21 iunie 2023   Tema săptămînii

Marguerite Sirvins a fost internată într-un spital de psihiatrie, după ce a împlinit 40 de ani. Asta se întîmpla în 1930, în sudul Franței, la Saint-Alban. Doar că nu este doar o femeie diagnosticată cu schizofrenie, ci creatoarea celui mai straniu și mai intim obiect vestimentar: o rochie de mireasă, croșetată cu firele trase din lenjeria de pat, din spitalul în care era închisă. A folosit cîțiva ani cearșafurile uzate, care intraseră deja în contact cu corpurile pacienților, cu fragilitatea și vulnerabilitatea ființei umane. Opera ei poate fi văzută astăzi la Muzeul de artă brută din Lausanne.  „Fără titlu” scrie în dreptul rochiei ei de mireasă, niciodată purtată. Și în acest anonimat absolut se construiește cea mai mare proiecție: nevoia de înțelegere, de iubire, de apropiere, de împlinire erotică, de comuniune. Pentru mine, rochia acestei artiste necunoscute este intimitatea însăși. Neașteptată, construită cu fire subțiri, nevăzute, uneori accidentate, dar care reușesc să se combine într-un desen nou și într-o formă sublimă. 

În Dosarul de acum am declinat intimitatea în multe feluri diferite: filozofic, antropologic, literar, legal, adolescentin. E o cameră cu multe oglinzi în care ne vedem și pe noi, și pe ceilalți, pe care îi primim în spațiul nostru privat. Am aflat și căspațiul intim este dat de limita fizică de 46 de centimetri, în interiorul căreia pot avea loc interacțiunile umane importante, cum actul de a mînca împreună poate crea un sentiment de intimitate între oameni străini, ce înseamnă intimitatea într-o prietenie și într-un trib aflat la întîlnirea pădurii amazoniene cu savana braziliană. Cît de filtrată este ea de spațiile în care am crescut sau am trăit apoi. Cum ne face împărțirea unei camere în copilărie și adolescență cu o soră sau o bunică să ne raportăm altfel la locuințele în care ne ducem viața ca adulți. 

Am încercat să înțelegem care sînt mărcile intimității în lumea de azi, în care totul se arată și se expune. Ce reprezentare a ei au oamenii foarte tineri, care s-au născut în era Instagramului și a TikTok-ului. 

Le mulțumesc tuturor invitaților mei pentru felul în care au desfăcut cîte o foaie de ceapă a acestui subiect delicat și obsedant, care a preocupat omenirea de multă vreme și sînt sigură că o va mai face. 

Mai multe