Fenomenul SoNoRo
Expresia „fenomenul SoNoRo“ am auzit-o pentru prima dată acum cîţiva ani, cînd cineva povestea cu bucurie despre festival, lucru care, de ce să nu recunosc, m-a încîntat. Abia după ceva timp am început să realizez profunzimea acestei remarci: pe parcursul anilor, SoNoRo s-a dezvoltat treptat într-un mod care depăşea graniţele unui festival de muzică. Diversele ramuri sonore care existau deja – proiectul educativ SoNoRo Interferenţe, seria de concerte SoNoRo Conac, care are loc în clădiri de patrimoniu din întreaga ţară, mini-festivalurile SoNoRo de la Arezzo şi Sofia, turneul SoNoRo on Tour cu apariţii în renumite săli ale lumii, cum ar fi Carnegie Hall din New York, Konzerthaus din Viena sau Wigmore Hall din Londra – au transformat treptat un simplu festival de muzică de cameră într-o platformă culturală cu rezonanţă internaţională.
Iar această platformă culturală a reuşit să creeze o comunitate de fani, de
, de persoane care se regăsesc cu regularitate la cele mai multe dintre iniţiativele SoNoRo. Cei care vin la concertele noastre simt că se află la un eveniment SoNoRo, vin pentru a se bucura de acea atmosferă intimă, unică, dar şi surprinzătoare, pe care încercăm să o recreăm de fiecare dată.
Am realizat că această atmosferă este ingredientul de bază al „fenomenului SoNoRo“. Cînd o bună prietenă a exclamat, după cea de-a trea ediţie a festivalului, că o săptămînă întreagă s-a simţit „ca în altă ţară“, mi-am dat seama că mergem în direcţia bună şi că este posibil să organizezi chiar şi la Bucureşti un festival ca la München, Viena sau Paris. Am încercat să port această stare de spirit mai departe, de la ediţie la ediţie, iar comunitatea creată în jurul concertelor SoNoRo s-a mărit de la an la an. Membrii ei se recunosc la concerte, ne urmăresc pe la conacele din ţară, umplu palatele din Arezzo, alături de aristocraţia italiană locală, sau ni se alătură la cele mai importante concerte SoNoRo din străinătate, de la München la Riga, de la Istanbul la New York, de la Ierusalim la Viena. Mulţi dintre aceştia au devenit
ai festivalului, susţinîndu-ne prin donaţii generoase. Prin ei am reuşit să atragem alte cercuri ale societăţii româneşti înspre muzica clasică, mulţi dintre nou-veniţi fiind instantaneu fermecaţi de ceea ce facem, lucru care a dus la creşterea continuă a numărului de spectatori.
Cred că una dintre cele mai importante reuşite ale Festivalului SoNoRo este de a convinge prin calitatea concertelor, lucru care a dus la o încredere necondiţionată în propunerea artistică. Publicul nu-şi mai face apariţia la concerte în funcţie de alegerea repertoriului sau de prezenţa unor staruri consacrate, ci umple sălile şi se lasă dus în universurile muzicale oferite, plin de deschidere şi curiozitate, cu convingerea că de fiecare dată aşteptările îi vor fi depăşite. Nu voi uita niciodată reacţia entuziasmată a publicului, într-unul din concertele ediţiei trecute, cînd piesa „Living Room Music“ a lui John Cage a fost încorporată în „Eine kleine Nachtmusik“ a lui Mozart, experiment care a avut ca rezultat îndelungi
Raiffeisen Bank este unul dintre cei mai vechi prieteni ai Festivalului SoNoRo şi partenerul nostru principal de nouă ani. Chiar la început, cînd demersul în sine părea nerealist, a avut încredere în noi şi în propunerile noastre, încredere care ne-a făcut să ajungem, iată, la ediţia a X-a. Prin această susţinere am putut planifica pe termen lung şi dezvolta comunitatea SoNoRo. Din cîte ştiu, acesta este scopul implicării Raiffeisen în diverse sectoare ale societăţii, avînd încredere în lucruri de valoare şi susţinînd iniţiative care stimulează atît sănătatea fizică (biciclete, maraton), cît şi a sufletului sau a minţii (festivaluri, expoziţii, publicaţii). Iar o societate sănătoasă nu poate fi decît clientul ideal al oricărei bănci!
Cine doreşte să facă parte din comunitatea creată de „fenomenul SoNoRo“ este binevenit la ediţia jubiliară SoNoRo THE DREAMERS, care va avea loc între 30 octombrie şi 15 noiembrie 2015 la Bucureşti, Arad şi Cluj. Vă aşteptăm cu drag!
Răzvan Popovici este director executiv al Festivalului SoNoRo.