Experienţa bucureşteană

6 iulie 2016   Tema săptămînii

Am căutat şi cîţiva străini care au rămas în Bucureşti o perioadă mai lungă. Doi artişti, foşti rezidenţi ai The CAN – Collective Art Neighbourhood, îmi povestesc cîte ceva din experienţa lor bucureşteană. (C. Ş.)

Tino Gerdesius este ilustrator, din Berlin, şi a locuit un an în Bucureşti. E încîntat de grădinile deschise şi cafenelele noastre cochete, casele vechi şi arhitectura interbelică, însă a rămas neplăcut surprins de numărul caselor „cu bulină roşie”, iar zona Centrului Vechi nu îi place deloc. L-au impresionat oamenii prietenoşi şi cultura noastră – a vizitat nu doar muzee, ci a mers şi la festivalul Street Delivery, la Romanian Design Week şi concerte la Arenele Romane.

Pascual Martínez – fotograf din Spania – spune şi el că ar prefera ca Centrul Vechi al oraşului să fie restaurat şi ca acolo să fie mai puţine baruri şi cafenele – cu toate că bucureştenii exact asta apreciază la zona respectivă. Înainte să ajungă aici, toate proiectele foto pe care le-a găsit privind România se legau de aceleaşi teme – romi şi comunism –, însă a descoperit că Bucureştiul e un oraş frumos. A stat în Capitală doar o lună, însă, împreună cu Vincent Saez, alt fotograf spaniol, vrea să se întoarcă aici ca să realizeze un proiect privind legăturile României cu natura – vor să arate o altă latură a ţării noastre, care este, spun ei, un teritoriu „de descoperit”.

Foto: A. Ivan

Mai multe