Europa arădeană

4 mai 2022   Tema săptămînii

Prima ediție a Conferințelor Dilema veche din 2022 a avut loc la Arad. Pornite acum patru ani tot de aici, revenind an de an la Arad, conferințele noastre și-au stabilit deja un fel de drept de cetate în peisajul cultural arădean și, adaug imediat, tare bine ne simțim aici. Frumosul municipiu de pe malul Mureșului a devenit în mod natural capitala conferințelor noastre. Cînd a sosit momentul să ne gîndim la subiectul acestei ediții a Conferințelor Dilema veche, aproape că am fost obligați de împrejurări să revenim la seria „Europa versus...” și să vorbim din nou despre inamicii Europei. Am simțit că avem nevoie să vorbim despre ceea ce ne îngrijorează în aceste zile tocmai aici, într-unul dintre cele mai europene orașe românești. Și n-am greșit. Publicul arădean a umplut pînă la refuz Sala „Ferdinand“ a Primăriei, unde conferințele au avut loc pe parcursul serilor de 14, 15 și 16 aprilie. Acest public de mare calitate, informat, interesat și inteligent, răbdător, matur, civilizat, a făcut ca această ediție a conferințelor noastre să fie cu adevărat memorabilă. Mi se pare că nu există un loc mai potrivit în România pentru înființarea unui think-tank dedicat studiilor europene decît Aradul. Vocația europeană a orașului, imediat vizibilă prin arhitectură și urbanistică, dar și prin așezarea sa pe harta bătrînului nostru continent, este deplin susținută de calitatea locuirii sale.

Conferințele au fost consistente, după cum veți vedea în acest Dosar, în cazul în care nu le-ați văzut deja pe canalul YouTube al revistei noastre. În prima seară ne-am referit la inamicii din interior – mai precis la vulnerabilitățile instrinseci democrațiilor europene. Profesorul Ioan Stanomir a conferențiat despre problema libertății în context post-pandemic, iar profesorul Dragoș Paul Aligică a conferențiat despre clivajele ideologice care brăzdează Europa. A doua seară, inevitabil, a fost dedicată Rusiei: Cosmin Popa a conferențiat despre rădăcinile putinismului, iar Petre Guran a analizat una dintre cele mai toxice idei care animă mentalul rus: iluzia „celei de-a treia Rome”. În fine, în ultima seară am vorbit despre Europa Centrală. La profilul geopolitic al regiunii s-a referit Oana Popescu-Zamfir, vorbind despre Grupul Vișegrad și modul în care România ar trebui să se raporteze acum la acest grup, iar despre temeiurile culturale ale identității central-europene a conferențiat Adriana Babeți. Dosarul pe care-l deschideți acum cuprinde fragmente din aceste conferințe. Firește, editarea acestor fragmente a fost necesară, după cum impune trecerea de la versiunea orală la versiunea scrisă a oricărei conferințe publice.

Și de această dată, Conferințele Dilema veche au fost organizate împreună cu Grupul de Mediere și Management Cultural. Primăria Municipiului Arad a susținut, generos, evenimentul. Fundația Superbet s-a alăturat conferințelor, devenind partener strategic pentru întregul an 2022. Grup West Arad – dealer Opel, Citroën, Peugeot –, ne-a fost, iarăși, un sprijin de nădejde. Tuturor le mulțumim. Continuăm!

Mai multe