Educator pentru o zi

28 octombrie 2015   Tema săptămînii

Am fost educator pentru o zi la Budila, în judeţul Braşov. O experienţă marcantă. Nu că aş fi genul care vede săraci la televizor, ci pentru că săracii pe care îi văd şi îi ajut eu sînt săraci din Bucureşti sau săraci din satul meu din Dîmboviţa – răspîndiţi printre familii mai înstărite, au mai multe şanse să fie ajutaţi sau să găsească de lucru cu ziua. Sărăcia de la Budila este însă o sărăcie cu 3000 de oameni împrăştiaţi într-un ghetou rural.

OvidiuRo are un program prin care încearcă să ofere copiiilor o şansă. 2300 de copii din cîteva judeţe primesc un tichet social de 50 lei/lună cu condiţia să meargă la grădiniţă.

Pentru o familie unde venitul mediu este de 400 de lei – doi adulţi şi patru copiii –, acest tichet înseamnă mult şi e impresionant să vezi oamenii cum îşi duc micuţii la grădiniţă, avînd de mers chiar mult unii dintre ei.
Are efecte miraculoase. Fără dezvoltarea cognitivă în copilăria incipientă, pierd începutul. Grădiniţa e esenţială, de aceea Programul „Fiecare copil la grădiniţă“ e o minune.

Puteţi dona cu un simplu SMS la numărul 8844, scriind cuvîntul GRADI. Veţi dona 2 euro/lună, în fiecare lună, pentru că e un program permanent, de aceea e important să fie regularitate în finanţare. 

Foto: Nicoleta Lungu

Mai multe