Ecranul vieții noastre

15 martie 2023   Tema săptămînii

Era anul 1923 cînd un imigrant rus, pe nume Vladimir K. Zworykin (1888-1982), angajat al unui centru de cercetare american din Pittsburg, a patentat iconoscopul, prima cameră de televiziune electronică. De aici pînă la un sistem de transmisie-recepție folosind tuburi catodice, adică un sistem de televiziune complet funcțional, n-a mai fost decît un pas, prima stație de televiziune fiind inaugurată în State cinci ani mai tîrziu. Tot în 1928, după cum veți afla din acest Dosar, s-a realizat și primul test de transmitere de imagini la distanță din România, televiziunea de la noi începînd să emită efectiv în ultima zi a anului 1956.

Anul acesta se împlinește, așadar, centenarul inventării tehnologiei care a dus la televiziune. Practic, aproape toată omenirea aflată azi în viață s-a născut după această dată. Sîntem mai tineri decît televiziunea, iar televizorul face parte din copilăria noastră mediatică.

În acest secol, am fost martorii metamorfozei electrocasnicului & artefactului numit televizor, de la tubul catodic la plasmă, de la cablu la WiFi, de la antena cu elemenți la Internet, de la alb-negru la high definition. Odată cel mai de preț ecran la care puteai visa, astăzi televizorul nici nu mai este ecranul predominant din viața noastră, iar Internetul pare să fi înghițit televiziunea ca balena pe Iona.

Televiziunea însăși s-a schimbat radical de-a lungul istoriei sale. Inițial, scopul ei era să informeze, să educe și să distreze, slujind jurnalismul, artele, știința, sportul. Dar orice mijloc de entertainment cu propagare în masă ajunge mijloc de propagandă. În timp, a schimbat jurnalismul și informația pe publicitate și senzaționalism, iar dacă au fost vremuri în care televiziunea certifica realitatea, acum televiziunea nici nu mai ține pasul cu realitatea, ba mai mult, uneori o și fabrică.

Televiziunea ne-a indus obiceiuri, ne-a modificat limbajul, ne-a format imaginarul, ne-a schimbat mentalitatea, ne-a reconfigurat structura vieții cotidiene. Cum spune altcineva în acest Dosar, televiziunea este una dintre activitățile noastre predilecte ca specie.

Cu prilejul acestui convențional centenar, ne-am pus doar cîteva întrebări dintr-o multitudine de altele posibile, și la fel de necesare, cu privire la televiziune. Cum am putea evalua istoria Televiziunii Române din 1965 măcar pînă la momentul ’89? Cum ne-a influențat, schimbat, ajutat să ne dezvoltăm ca indivizi? Cum a influențat televiziunea artele vizuale? Ce mai înseamnă televiziunea în acest moment cînd jumătate din conținutul Internetului îl reprezintă streaming-ul video? (Dosarul de față are o extensie în pagina 15.) 

Mai multe