Doriţi să recitiţi?

22 decembrie 2017   Tema săptămînii

Pe 16 ianuarie, revista noastră împlineşte 25 de ani. Un sfert de secol!

Un sfert de secol în care s-au schimbat multe (numele, redacţiile, rubricile, colaboratorii, şefii, patronii, sediile, grafica de print, site-urile), dar un sfert de secol în care s-au păstrat la fel de multe, dacă e să ne referim la spirit, la atitudine, la mîndria de a face un număr nou în fiecare săptămînă, în care să propunem o temă de reflecţie.

Am spus-o cu plăcere de fiecare dată cînd am avut ocazia: Dilema veche există şi în varianta online încă din anul 1996, o vreme în care în online nu existau decît puţin peste o mie de publicaţii în toată lumea. Cu un sfert de secol în spate sîntem şi veteranii presei online din România.

Dacă numărul de vînzări la chioşcuri ale revistei tipărite a fluctuat de-a lungul anilor, în schimb numărul de cititori care ne citesc în online, pe laptop-uri, tablete şi telefoane, este tot mai mare. În 2017, site-ul www.dilemaveche.ro a avut între 450.000 şi 570.000 de cititori unici pe lună, cam cu 40% mai mult decît în 2016, iar pagina noastră de Facebook are peste 120.000 de prieteni şi urmăritori. Avem mai mulţi cititori online decît cumpărători ai revistei tipărite – lucru normal în acest Ev Digital –, dar încă nu ştim cum arată viitorul presei în print. Vom tipări şi vom vedea!

Oricum, de ceva vreme, la sfîrşit de an, ne-am obişnuit să privim îna­poi şi să reluăm în paginile unui Dosar retrospectiv o selecţie din cele mai vizualizate, like-uite & share-uite articole ale anului, cel mai legitim criteriu al interesului popular pentru anumite teme.

Astfel, pe cititorii revistei noastre, în 2017, cel mai mult i-au interesat comentariile despre proteste şi împotriva guvernării PSD sau a acţiunilor primarului Gabriela Firea, continuînd cu articolele privind chestiunea vaccinării, a violenţei împotriva copiilor, despre relaţiile de familie disfuncţionale, diferenţele sociale, dar şi despre vegetarianism, depresie sau mitocănie. Cititori responsabili, cum s-ar zice.

Fie că răsfoiţi paginile de hîrtie ale revistei, fie că o citiţi scrollînd sau dînd swipe, vă dorim (re)lectură plăcută! 

Ilustraţie de Ion BARBU

Mai multe