Donez amintiri

17 decembrie 2014   Tema săptămînii

Anul acesta, Radu Cristi a cîştigat un premiu la Gala „Oameni pentru Oameni“ pentru că a fost cel mai prolific fundraiser voluntar de pe platforma Galatom.ro. A strîns 10.000 de lei de la peste 200 de donatori şi i-a donat către multe organizaţii, printre care Inima Copiilor, Hospice Casa Speranţei sau ViitorPlus. Şi, spre deosebire de majoritatea fundraiser-ilor de pe platformă, nu aleargă, înoată sau merge pe bicicletă pentru a strînge fonduri, ci îşi foloseşte pasiunea pentru fotografie. Din 2013 încoace, a fotografiat participanţii la toate evenimentele sportive populare şi apoi le-a dat imaginile, fără watermark, la rezoluţie mare, şi, mai ales, fără nici o obligaţie, rugîndu-i doar să contribuie la cauzele lui de suflet. Şi a funcţionat. (A. M. S.

Nu mă consider fotograf. Nu fac asta ca meserie, este doar o pasiune. Iniţial, am fost „corupt“ de un prieten sportiv să facem o miniexcursie cu ocazia Maratonului Internaţional de la Cluj din 2013.  

La Transmaraton 2013, m-am aflat efectiv în mijlocul unei mari familii. Fiind un eveniment dedicat integral atragerii de donaţii pentru cauze umanitare, toţi concurenţii erau fundraisers, aproape toţi se cunoşteau între ei. Din acel moment, am vrut să fac parte din această familie, şi vreo două luni de zile m-am tot gîndit ce şi cum să fac să ajut.

Îl ştiam pe Gabriel Solomon, unul din organizatorii de la Transmaraton, care este şi unul dintre dezvoltatorii platformei Galantom, şi devenise un microb pentru mine să particip la evenimente sportive şi să fac poze. Mulţi sportivi îmi mulţumeau şi nu ştiau cum să se revanşeze, aşa că m-am gîndit că, în loc să mă recompenseze, să doneze o mică sumă de bani pentru o cauză umanitară. Aşa s-a născut pagina de pe Galantom – „Donez amintiri“.  

Nu am încercat să conving pe cineva să doneze. Dar am pus la dispoziţia sportivilor fotografiile făcute, pe gratis, fără watermark pe ele şi fără a-mi face reclamă, aşa cum se obişnuieşte. Momentan, aceste fotografii se găsesc pe Facebook, dar sper în curînd să trec la alt nivel. Nu fac fotografie sportivă profesională, mă concentrez mai mult pe crearea unei amintiri, în sensul că surprind toţi concurenţii în cît mai multe ipostaze.  

Probabil că ideea în sine a prins şi pe fundalul unei comercializari intense a fotografiilor de la evenimente sportive. Sportivii, şi nu numai, preferă să facă o donaţie decît să plătească pentru pozele care li s-au făcut la un anume eveniment. Donaţiile oricum vin de la oameni care mă cunosc sau care au dat de campania mea de strîngere de fonduri. 

Pînă acum, am 300 de albume foto, în care cel puţin 200 sînt cu cîte 1000 de poze. Fiecare poză are în descrierea ei noţiunea de „Donez amintiri“ şi un link către o pagină de donaţii. De fiecare dată schimb ceva, şi în felul acesta este foarte uşor să atragi donaţii.  

Am reuşit să atrag 10.166 de lei. O mică parte din această sumă am donat-o chiar eu. În primul rînd, pentru Fundaţia Inima Copiilor, dar şi pentru alte cauze umanitare.

Foto: R. Cristi

Mai multe