Din istoria unei benzi desenate

9 iulie 2014   Tema săptămînii

Calvin şi Hobbes este o bandă desenată, creată de ilustratorul american Bill Watterson în 1985. Povestea îi are în centru pe Calvin, un copil precoce, neastîmpărat şi aventuros, şi pe animalul său de pluş, sardonicul tigrul Hobbes. Numele celor doi vin de la John Calvin (un teolog francez din perioada Reformei Franceze din secolul al XVI-lea) şi Thomas Hobbes (reprezentant al filozofiei politice din Anglia secolului al XVII-lea). Acţiunea are loc în Statele Unite, în vremurile actuale, într-o zonă urbană nespecificată, şi vizează atît călătoriile imaginare pe care Calvin le face împreună cu tigrul său de pluş, Hobbes, cît şi prietenia dintre cei doi, analizînd totodată şi relaţiile din lumea reală pe care Calvin le are cu familia şi cu colegii săi de clasă.

Natura duală a lui Hobbes este unul dintre laitmotivele acestei benzi desenate. Deşi pentru restul personajelor nu este decît o jucărie de pluş, pentru Calvin, Hobbes este un tigru real şi antropomorf. Povestea benzii desenate nu menţionează nume de personaje politice, dar explorează domenii precum mediul, educaţia de stat, dilemele morale şi punctele slabe ale sondajelor de opinie.

Seria Calvin şi Hobbes a atins culmea succesului, fiind difuzată în peste 2400 de ziare din lumea întreagă; chiar şi după încheiere, în 2010, de exemplu, a fost reluată şi redifuzată în mai bine de 50 de ţări.

Pînă în prezent, în toată lumea, au fost vîndute mai mult de 45 de milioane de copii ale celor 18 cărţi de benzi desenate Calvin şi Hobbes. (wikipedia.org)
 

Mai multe