De la lipsa de integritate la corupţie
- argument -
De cîtva timp, lupta anticorupţie oferă rezultate tot mai vizibile. Raportul DNA arată creşterea numărului de dosare pentru corupţie, se dau tot mai multe sentinţe definitive în asemenea cazuri. La televizor apar aproape zilnic noi arestări. 93% dintre cetăţenii români cred despre corupţie – conform unui Eurobarometru recent – că e „extinsă“, iar instituţiile europene consideră că e „endemică“. Spectacolul televizat va schimba, cu siguranţă, percepţia publicului, care susţine lupta anticorupţie. Dar s-ar putea să constatăm, în timp, că rădăcinile ei sînt mai profunde.
De ani buni, se vorbeşte foarte mult despre „marii corupţi“ şi despre ramificaţiile politice ale corupţiei. Există însă tentaţii ale unor comportamente corupte răspîndite peste tot, în cele mai adînci straturi ale societăţii. Şi există numeroase forme şi tentaţii ale comportamentelor care încalcă integritatea. Faţă de acestea, s-ar părea că există o toleranţă foarte mare: a avea un post de decizie şi a-ţi angaja rudele pe diverse posturi nu scandalizează prea multă lume, a oferi „o atenţie“ (doctorului, funcţionarului public etc.) e o practică socială acceptată. Mai mult decît atît, la locul de muncă ori în viaţa socială, foarte mulţi concetăţeni de-ai noştri nu pun mare preţ pe reguli, sînt tentaţi mai degrabă să le ocolească, iar dacă vor să obţină ceva (o mărire de salariu, un post mai bun etc.) sînd dispuşi să „facă unele compromisuri“, să păcălească, să se pună bine cu şefu’ etc. Se tot comentează astfel de lucruri, care sînt puse ba pe seama moştenirii comuniste, ba pe seama fanarioţilor care ar fi „stricat“ fibra naţională. Explicaţiile sînt complicate, dar un lucru e sigur: comportamentele lipsite de integritate par să domine societatea românească de azi.
Aceasta e concluzia unui studiu realizat de Dorin Bodea, de la care pleacă acest Dosar. Concluziile studiului – realizat pe un număr consistent de angajaţi, de-a lungul cîtorva ani – privesc mediul de afaceri, dar şi viaţa de toate zilele. Aşa încît am adăugat acestui studiu un interviu cu un om de afaceri (despre integritate, etică şi respectarea regulilor) şi două convorbiri cu reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale preocupate de temele corupţiei şi integrităţii. Rezultatul este o radiografie de moment a acestor fenomene. Cu siguranţă vom mai discuta despre ele încă multă vreme de acum înainte.
Ilustraţie realizată de Ion BARBU