De la buldozer la avion

26 ianuarie 2012   Tema săptămînii

- argument -

Cică ruşii ar fi reuşit să pună mîna pe planurile celui mai modern avion de luptă pe care-l construiau americanii. Conducătorii de la Kremlin i-ar fi chemat atunci pe cei mai buni ingineri şi meşteri din domeniul aviatic şi le-ar fi ordonat ca într-o lună să construiască avionul pe baza acelor documente. Meşterii, cărora li s-a dat – după cum au cerut – multă vodcă şi icre negre, au fost închişi într-un hangar ca să lucreze. După o lună, la marea inaugurare, s-au deschis porţile hangarului. Nu mică a fost surpriza cînd oficialităţile au constatat că înăuntru nu era decît un buldozer. Mare scandal mare. Consilierii şefului statului (să zicem Putin) au presupus că meşterii s-au îmbătat şi n-au respectat proiectul.

I-au propus atunci preşedintelui să angajeze cu contract nişte nemţi, că nemţii sînt mai riguroşi şi respectă planurile. Zis şi făcut. Preşedintele a chemat o echipă de nemţi, le-a dat bere şi cîrnaţi cît au cerut şi un termen de o lună să construiască avionul. După o lună, cînd, din nou, cu mare pompă, s-au deschis uşile hangarului, să nu-şi creadă ochilor... înăuntru era tot un buldozer. S-au gîndit atunci că probabil americanii îi păcăliseră cumva şi că planurile furate erau într-adevăr ale unui buldozer, că era cazul să-şi ia gîndul de la minunatul avion. Cineva a propus însă o ultimă încercare, şi anume: să aducă nişte meşteri români, că-s de felul lor mai pricepuţi şi nici nu cer prea mult. În cele din urmă, ideea a fost acceptată. Au fost chemaţi cîţiva meseriaşi români. Li s-au dat ţuică, slană şi mămăligă şi au fost închişi în hangar cu planurile. După o lună, românii au dat semn că încă n-au terminat şi că mai vor mîncare şi băutură pentru încă o lună. Peste o lună iar nu erau gata şi, tot aşa, au lungit-o multă vreme, spre disperarea mai-marilor de la Kremlin. În fine, într-o zi au terminat, însă nimeni nu se mai aştepta la ceva serios. La inaugurare, cînd s-au deschis uşile hangarului, spre stupefacţia tuturor înăuntru sclipea un avion de luptă cum nu se mai pomenise. Preşedintele i-a întrebat uimit: „Cum aţi reuşit asta, că ălora dinainte le ieşea doar un buldozer?“. „Aaa, păi şi nouă tot buldozer ne-a ieşit, da’ l-am luat la pilă.“

Ei bine, se pare că, de-a lungul anilor, tot aşa, românii şi-au „luat la pilă“ locuinţele construite de comunişti. Pricepuţi şi inventivi, s-au pus pe treabă. Au improvizat, au modificat şi au amestecat destinaţiile şi simbolistica spaţiilor şi obiectelor, încercînd să-şi facă traiul cît mai confortabil şi să-şi conserve anumite obiceiuri. După Revoluţie, influenţele şi modele occidentale au început să-şi facă simţită prezenţa din ce în ce mai mult iar oamenii, antrenaţi deja, au trecut la o nouă fază de adaptare şi reamenajare a locuinţelor, în dorinţa de a trăi mai comod, de a avea şi de a se lăuda. Astăzi, decoraţiunile, amenajările sau aparatura din foarte multe case sînt diferite, au evoluat faţă de perioada de dinainte de 1989. Nimic nu pare însă stabilizat din acest punct de vedere, lucrurile nu sînt totdeauna aşezate la locul lor şi nu e prea limpede ce e de folos şi ce nu, ce e de păstrat şi ce e de aruncat. Avionul cel strălucitor nu e gata, românii încă pilesc buldozerul.

Mai multe