De ce se tem românii

4 iulie 2018   Tema săptămînii

Conform unui sondaj IRES, realizat la finele anului trecut, doar 17% dintre români cred că țara merge într-o direcție bună – criza politică majoră fiind percepută ca o amenințare la adresa vieții personale.

Un procent de 60% dintre românii chestionați s-au declarat nemulțumiți de felul în care trăiesc.

În ceea ce privește încrederea în instituții, Uniunea Europeană se situează pe primul loc, peste 50% declarîndu-se mai încrezători în U.E. decît în instituțiile interne. Următoarele pe listă sînt primăriile, mass-media și Președinția României.

Pe ultimele locuri ale încrederii se situează instituția Prim-Ministrului, Parlamentul și partidele politice, cu nivele de încredere situate în intervalul 20%-10%.

În ceea ce privește fricile românilor, pe primele trei locuri se situează criza politică, creșterea prețurilor și frica de boală. „Dacă în alte situații politica era respinsă, dar era mai mult ignorată, acum este percepută ca fiind o adevarată amenințare pentru români. Acest lucru se vede și în următoarele componente ale complexului de frici sociale: lipsa locurilor de muncă, reducerea veniturilor, nesiguranța locului de muncă, lipsa de perspectivă.“ 

(sursa: hotnews.ro)

Mai multe