De ce se tem europenii

4 iulie 2018   Tema săptămînii

Potrivit unui studiu realizat de Pew Research, în 2016, cele mai mari temeri ale europenilor se îndreptau către gruparea militantă Statul Islamic, urmate de schimbările climatice, instabilităţile economice şi afluxul de refugiaţi.

„Respondenţi în nouă din cele 10 ţări europene care au făcut obiectul studiului au afirmat că văd Statul Islamic, cunoscut de asemenea sub acronimele de ISIS şi Daesh, ca fiind cea mai mare ameninţare.

93% dintre spanioli şi 91% dintre francezi s-au referit la gruparea SI ca la o «ameninţare majoră». Majoritatea sondajelor au fost realizate în aprilie, la o lună după ce militanţi loiali Statului Islamic au ucis 32 de persoane la aeroportul şi metroul din Bruxelles.

Grecia, care încearcă să se întoarcă la o creştere economică după aproape şapte ani de recesiune, a fost singura ţară în care respondenţii nu au considerat ISIS ca fiind principala ameninţare. În schimb, 95% dintre greci au declarat că instabilitatea economică mondială reprezintă cel mai mare risc pentru ţara lor.

Majoritatea locuitorilor din toate cele 10 ţări au considerat schimbările climatice drept o ameninţare majoră, însă sondajul Pew a evidenţiat diviziuni puternice în Europa în ceea ce priveşte criza refugiaţilor.

În Polonia, 73% dintre respondenţi au considerat sosirea unui număr mare de refugiaţi din ţări devastate de război, precum Siria şi Irak, ca fiind o ameninţare majoră, acelaşi procent care a estimat că ISIS reprezintă unul dintre principalele pericole la adresa ţării lor. Prin comparaţie, 31% dintre germani şi 24% dintre suedezi au afirmat că văd sosirea refugiaţilor drept o ameninţare majoră, deşi aceste două ţări au acceptat cei mai mulţi refugiaţi pe cap de locuitor din toată Europa.

În medie, aproximativ o treime din respondenţi din toate cele 10 ţări au descris tensiunile cu Rusia, precum şi apariţia Chinei ca o putere mondială, ca fiind ameninţări majore.

În Polonia, 71% dintre respondenţi au afirmat că Rusia reprezintă un pericol semnificativ, dublu faţă de numărul celor care au avut aceeaşi opinie în Italia, Franţa, Germania şi Marea Britanie.“

(sursa: www.euractiv.ro)

Mai multe