De ce să faci dezbateri la un festival

7 august 2013   Tema săptămînii

Nu e un festival obişnuit, ci unul născut din spiritul unei reviste. Iar revista a cultivat, timp de 20 de ani, dialogul şi a creat un spaţiu pentru afirmarea opiniilor diferite. Prin urmare, Festivalul Dilema veche nu putea fi lipsit de acest spirit.

Pentru că Dilema veche este în primul rînd o revistă culturală (şi are un supliment despre cărţi, autori şi lecturi, Dilemateca), una dintre dezbateri va fi despre lectură. E o continuare a dosarului „Lectura în deplasare“, apărut acum cîtva timp, pe urmele „Căutătorilor de poveşti“ şi ai programului „Biblionet“. Prin urmare, vor participa la o discuţie informală, moderată de Patricia Mihail, doi dintre „Căutătorii de poveşti“): Cătălin Ştefănescu (realizatorul emisiunii Garantat 100% de la TVR1 şi autorul rubricii „Fără doar şi coate“ din Dilema veche) şi Radu Paraschivescu (scriitor, traducător, coordonatorul colecţiei „Rîsul lumii“ de la Editura Humanitas). Li se alătură profesorul Liviu Papadima de la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti (care a coordonat volumele Care-i faza cu cititul?, 2010, şi Ce poţi face cu două cuvinte, 2012).

O doua dezbatere va fi, de fapt, o confruntare nuanţată între doi vechi colaboratori ai revistei, Horia-Roman Patapievici şi Dan C. Mihăilescu. Moderat de Mircea Vasilescu (care va trebui, probabil, să facă pe „avocatul diavolului“), dialogul va pune faţă în faţă tradiţia şi noutatea: ce înseamnă, în lumea de azi, obsedată de nou, de „trenduri“, de schimbare, să păstrezi tradiţia? Ce, cum şi cît din ceea ce ne-am obişnuit să numim „tradiţie“ se păstrează, în ce formă, cu ce consecinţe?

A treia dezbatere este croită în aşa fel încît să se potrivească şi cu profilul istoric al Cetăţii Alba Iulia, şi cu dimensiunea şi aspiraţiile europene ale oraşului şi ale României: care e raportul dintre identităţile locale şi „identitatea europeană“? Există cu adevărat o asemenea identitate, e un „dat“ sau o construcţie la care participăm cu toţii? Dezbaterea se bucură de participarea specială a lui Dacian Cioloş, comisar european pentru agricultură. Ceilalţi invitaţi sînt cîţiva jurnalişti din România şi din alte ţări, preocupaţi de temele europene: Carl Henrik Fredriksson (redactor-şef al Eurozine, reţeaua revistelor culturale europene din care face parte şi Dilema veche), Eric Maurice (redactor-şef Presseurop), Iulia Badea-Gueritée (jurnalistă la Presseurop şi Courrier International), Luca Niculescu (redactor-şef RFI România) şi Petre M. Iancu (jurnalist la Deutsche Welle).

Mai multe