De ce duce la sinucideri depresia ascunsă în prag de sărbători

10 ianuarie 2018   Tema săptămînii

„Boala se accentuează în prag de sărbători, spun specialiştii. Aceştia susţin că semnele depresiei ascunse, ce apare la categoriile împlinite profesional, dar nemulţumite pe plan personal, sînt destul de greu de depistat. Persoanele singure, care alunecă în depresie, sînt uşor de identificat, susţin specialiştii. Se izolează în casă, refuză dialogul cu ceilalţi, au schimbări de apetit şi tulburări de somn. Sînt lipsite de de energie şi nu mai au poftă de viaţă. Situaţia este total diferită în cazul depresiei ascunse, ce apare de regulă la persoane care sînt împlinite pe plan profesional, dar care au nemulţumiri pe plan personal.

«Persoanele care recurg la sinucidere au semne ascunse ale depresiei. Genul acesta de depresie apare la persoane ajunse (trecute) de 40 de ani care sînt nemulţumite pe plan personal, chiar dacă social sînt realizate. Sînt persoane care pot fi depresive, dar care atunci cînd ies pe uşă zîmbesc. Semnele depresiei se văd în momentele de reflecție, cînd apar astfel de apăsări. Spre exemplu, îţi poţi da seama de acest lucru dacă o persoană este nemulţumită deşi a cîştigat un premiu important în carieră, să zicem. Mare parte din depresivi au simptome, dar românii nu au educaţie medicală pentru a recunoaşte semnele», a declarat, pentru Adevărul, psihologul Mihai Copăceanu, făcînd referire la cazurile de sinucidere apărute în media în ultimele zile.

Alcoolul, continuă specialistul, funcţionează ca un dezinhibitor. «Poate acţio-na ca un stimul puternic, dat fiind faptul că afectează gîndirea şi raţionamentul. Singurătatea se accentuează cu prilejul sărbătorilor», a mai spus specialistul.

De altfel, depresia a devenit principala cauză de îmbolnăvire şi dizabilitate la nivel mondial, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Boala, subdiagnosticată şi incorect tratată în multe state, va face ravagii în rîndul populaţiei abia în anul 2020. România nu face excepţie. Ba din contra, specialiştii din sistem sînt de părere că un milion de români suferă de tulburare depresivă, chiar dacă foarte puţini dintre aceştia sînt cuprinşi în statisticile oficiale ale autorităţilor române şi au beneficiat de tratament şi sprijin psihologic pentru a depăşi boala.

«În România, stresul social este clar, este evident. Mulţi au plecat în străinătate, au lăsat aici copiii şi alţi membri ai familiei. Din păcate, însă, problemele se vor acutiza», arată medicul Alexandru Paziuc, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Psihiatrie Socială. (…)“


(din articolul apărut pe adevărul.ro)

Mai multe