Dalí la București
Încă din decembrie, la ARCUB – Hanul Gabroveni, în Centrul Istoric al Bucureștiului (str. Lipscani nr. 84‑90) se poate vedea expoziția ◊Universul lui Salvador Dalí“. Expoziția conține 170 de obiecte de artă ale marelui suprarealist. Este însă o expoziție care ne arată o parte mai puțin cunoscută, poate, a operei sale: sculptură, obiecte din bronz și sticlă, bijuterii, dar și desene și ilustrații de carte. Veți recunoaște imediat imaginile iconice ale lumii dalíniene, ceasurile topindu‑se, siluetele feminine, sertarele și cîrjele, melcii – dar le veți vedea declinate în alt gen de limbaj, în alt gen de substanță, în altă expresie. Acest Dalí genial, capabil să‑și pună talentul în indiferent ce materie, este cu adevărat copleșitor. Și spre deosebire de multe dintre pînzele lui, care copleșesc (și) prin dimensiuni, exponatele de la ARCUB nu sînt neapărat mari, nu sînt strivitoare, multe dintre ele sînt chiar miniaturale, dar produc vizitatorului aceleași emoții, aceeași uimire, aceeași încîntare. Un spectacol al uneia dintre cele mai luxuriante imaginații pe care Dumnezeu a pus‑o vreodată într‑un om!
Modul în care Dalí se potrivește cu Bucureștiul este, iarăși, o descoperire pentru oricine știe, cît de cît, ceva despre arta acestui veritabil prinț al suprarealismului. Curatorul acestei expoziții, Jasmine Merli, îmi spune în interviul publicat în acest Dosar că e convinsă că lui Dalí i‑ar fi plăcut să‑și vadă lucrările expuse în Centrul Istoric al Capitalei noastre. M‑am gîndit și eu după ce, inițial, am luat această afirmație ca pe o elegantă politețe. Excesul de imaginație dalíniană care depășește limitele legilor fizice ale lumii noastre cade perfect peste excesul de realitate bucureșteană, care subminează adesea orice imaginație. Disonanțele misterios armonizate, totuși, ale lui Dalí sînt un fel de oglindă inversă a ascunselor frumuseți fățiș desfigurate de stridențe ale Bucureștiului. Și, în fond, vocația universală a lui Dalí se vede și în faptul cert, de istorie a artei, al atîtor pictori români care au pictat în maniera lui Dalí o întreagă viață sau doar într‑un segment al carierei. Articolul Dalinei Bădescu este un argument nu doar că Dalí este un maestru universal, ci și că noi, românii, știm să tragem roade din stupoarea admirativă pe care arta acestui geniu o produce oricărui spirit.
Aș spune că, prin plasarea acestei expoziții atît de speciale la ARCUB – Hanul Gabroveni, Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
Expoziția ◊Universul lui Salvador Dalí“ este organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu Hadran Events.