Cuvîntul-cheie
S-ar putea ca „schimbare” să fie cuvîntul cel mai des folosit anul trecut. El a preluat toată încărcătura vremurilor și pe noi odată cu ea, căci tot ce s-a întîmplat și ce am trăit am filtrat prin această comparație: înainte și după pandemie. Unii vorbesc de ceva timp despre modificări majore, ireversibile, în structura lumii, alții, din contra, cred că natura umană nu se schimbă cu una, cu două, și că mai are și acest obicei de a uita repede momentele istorice contorsionate prin care a trecut.
De la Heraclit știm că „nu ne putem cufunda de două ori în acelaşi rîu”, pentru că se schimbă și rîul, și noi înşine. Asta înseamnă că trăim cu această fluiditate a lucrurilor și a vieții, chiar dacă nu ne gîndim la ea. Rutina nu ne salvează nici ea, pentru că trecerea timpului înseamnă, de fapt, transformare. Și nimeni și nimic nu i se poate împotrivi.
Mi se întîmplă uneori să mă uit în oglindă și să mă întreb cum va fi peste 35 de ani, cînd o să-mi privesc chipul. O să mă recunosc ușor în fața îmbătrînită care o să mă privească?
Fiecare zi înseamnă curgere. Cu cît vom avea o viață mai lungă, cu atît ne vom minuna de progresele omenirii și vom experimenta mai multe lucruri, bune și rele, deopotrivă. Schimbarea ne poate lăsa în urma sa și de aceea ni se pare, uneori, că bunicii noștri nu mai înțeleg și nu mai țin pasul cu tehnologia sau că, pur și simplu, nu le mai pasă și preferă să trăiască în niște capsule atemporale.
În Dosarul de acum mi-am propus să vorbim despre schimbări de tot felul din existențele noastre. De la țară, limbă, meserie, maniera de a preda online de la tine din sufragerie, despre cum o zi în care ai nevoie de ochelari nu mai seamănă cu cele dinainte sau despre felul în care anul pandemiei a zguduit ca un cutremur industrii și filozofii de consum. Să nu uităm nici de replica din Caragiale: „Din două una, dați-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, și anume în punctele... esențiale... Din această dilemă nu puteți ieși... Am zis!”, care pare că a marcat toată istoria noastră politică recentă.
Le mulțumesc tuturor invitaților mei pentru mărturiile lor și vă doresc schimbări esențiale și productive!
Credit foto: Robert Petreanu