Cum se vorbeşte astăzi în Parlament

10 aprilie 2018   Tema săptămînii

Prim-ministrul Viorica Dăncilă, 2 aprilie 2018:

Vă mulțumesc pentru invitația de a da detalii despre creșterea economică record din anul două mii șaptisprezece și de a vă arăta felul în care a fost ea utilizată, în mod public, prin intermediul búgetului, în folosul cetățenilor și al sectorului privat. Dați-mi voie, înainte de a trece la explicațiile concrete, bazate pe cifrele oficiale, să subliniez importanța pe care eu, personal, dar și colegii mei din guvern o arătăm Parlamentului. Așa cum afirmam și cu ocazia învestiturii, sîntem prezenți în Parlament ori de cîte ori sîntem solicitați și răspundem cu responsabilitate și deschidere la întrebările și interpelările senatorilor și deputaților.

Invitația dvs. este deosebit de importantă și utilă. Am dispus, ca urmare, să se efectueze analize economice detaliate, pentru a vă putea răspunde cît mai argumentat la întrebarea adresată. Mi s-a cerut să explic românilor cum au fost cheltuiți banii din creșterea economică. Sînt convinsă că, în calitate de reprezentanți ai românilor, veți folosi aceste explicații în dezbaterile publice astfel încît activitatea executivului să fie cît mai bine înțeleasă.

Țin să subliniez totodată că pentru mine, ca prim-ministru, criticile aduse guvernului de către opoziția parlamentală, și în mod special de către Partidul Național Liberal, reprezintă un element foarte important în evaluarea activității guvernului. Nu ne considerăm infailibili. Aceste critici sînt absolut necesare pentru noi, ba chiar vreau să adaug că la baza unei vieți politice, a unei vieți publice sănătoase, este raportul dintre guvernare și opoziție. Pe această bază trebuie să construim democrația românească și nu pe conflicte interinstituționale care afectează activitatea democratică a instituțiilor publice.

Mai multe