Cum se făcea turism altădată
Plaja era mult mai întinsă şi spaţiul verde nu era ciopîrţit de construcţii hidoase. Pe plajă găseai nemţi, suedezi şi polonezi. Îi aşteptai un an întreg: vara îţi refăceai colecţia de ojă, de dermatografe şi de curele aurii. Un cearşaf, un cico şi un baton îţi erau de ajuns pentru o zi de vară. Fiţe însemna să ai o rogojină, nu un şezlong de plastic.
Din păcate, toate acestea se mai găsesc în vederile vechi. Cîţi dintre noi nu avem pe acasă vederi de pe litoral? Un colecţionar din Bucureşti, Octavian Lungu, a făcut din asta o pasiune şi a dorit să reamintească tuturor cum arăta litoralul în urmă cu 20 sau chiar cu 30 de ani. Pe pagina sa de Facebook a postat mii astfel de vederi. „Aveam prea multe vederi vechi prin casă şi am început să le răsfoiesc, apoi am văzut că şi rudele au şi se împiedică de ele. Sînt sigur că în orice casă sînt, dar sunt lăsate uitării“, spune Octavian Lungu.
„Din acest hotel urmăream evoluţia Nadiei!“
Imaginile postate de el au zeci de comentarii şi de like-uri. Mulţi îşi amintesc cum erau concediile la mare altădată sau chiar momente memorabile. Spre exemplu, Florina Landry scrie: „Am petrecut în acest hotel vacanţa din iulie 1976!... la tv din hol (corpul care leagă restaurantul de hotel) toţi turiştii urmăream evoluţia NADIEI COMANECI!“
Cata Gaby scrie: „Ce lansete erau... piesă de muzeu...“, iar Ferencz Jozsef Illes spune că „Se pescuia doar la costum şi cravată ;)“
Cum se făcea plajă în urmă cu un secol
Doamne cu rochii cu multe volane, purtînd pe cap pălării cu boruri largi, umbreluţe în culorile curcubeului, bărbaţi în joben negru, trupuri mai mult îmbrăcate decît dezbrăcate întinse la soare – atmosfera de acum un secol. (...)
Arhitectul constănţean Radu Cornescu are o colecţie de cîteva sute de vederi de la mare. Cea mai mare parte dintre ele sînt cumpărate din străinătate. „Cei din Constanţa trimiteau cărţi poştale în străinătate. De la destinatari le am“, dezvăluie colecţionarul.
Nu vrea să spună cît dă pe o vedere de acum un secol, însă lasă să se înţeleagă că hobby-ul este destul de costisitor.
Cine a întemeiat staţiunea Mamaia
Vederile le-a expus publicului de multe ori în cadrul unor expoziţii, dar le-a postat şi pe Internet. De două ori a plecat de la expoziţii cu medalia de aur.
În vederile sale regăsim atmosfera plajei „La Vii“, situată pe faleza de sud a oraşului.
Construcţia portului a impus mutarea plajei. Aşa a apărut staţiunea Mamaia. Meritul revine profesorului Ion Bănescu, primar al Constanţei între anii 1905-1907.
Era doar un nisip pustiu, la capătul căruia erau cîteva case şi un sat pescăresc. Primele construcţii au apărut în 1906.
Inaugurarea oficială a staţiunii a avut loc la 28 august 1906, cînd două trenuri (gara fiind situată în zona complexului Tic-Tac) au străbătut drumul de la Constanţa pînă la Mamaia într-o oră şi jumătate.
(fragmente din articolele apărute în revista Historia)