Cum să pari (in)competent

28 februarie 2017   Tema săptămînii

Cînd te exprimi, caută să nu îți exprimi niciodată clar un punct de vedere. În fond, dacă greșești, mai bine le zici celor din jur că nu au înțeles ei despre ce era vorba.

Critică-i mereu pe toți. Fii țîfnos cu toți și tot timpul, că altfel va crede lumea că ești neserios.

…Și nu uita, totul ți se cuvine! De fapt, tu nu ești îngîmfat, ci îți pui în evidență propria valoare.

Fii rigid! Judecă totul după litera, nu după spiritul legii! Doamne ferește, dacă nu ai înțeles bine ceva, riști să ai probleme. Așa că lasă-i pe ceilalți să își bată capul.

Nu lăuda niciodată pe nimeni. Asta ar însemna să pricepi ce face persoana lăudată. Unde mai pui că s-ar putea să aibă și dușmani care te pot pedepsi pe tine sau, mai rău, dacă azi îl lauzi, mîine te poate concura.

Fii mereu atent la ce fac ceilalți! E drept, nu vei mai avea timp să îți faci treaba ta, dar poate că cineva te va premia pentru ce ai văzut și ai auzit.

…Și pierde-ți timpul cu detalii și cancanuri. Trebuie doar să le reții și să știi cînd să le arunci în discuție.

Cînd îți faci echipa, alege-i pe cei mai slabi ca tine. Doar nu vrei, Doamne ferește, să te conteste cineva sau și mai rău. Dacă cineva vrea să îți ia locul?

Laudă-te cu rezultatele altora. Și nu-ți asuma nici o greșeală. Oricum, de vină sînt ceilalți, care nu te înțeleg. Și ai fost atît de ocupat cu o mie de alte treburi…

Nu ești încă șef? Încearcă să fii băiatul bun al grupului. În orice echipă există cel priceput, cel curajos, cel harnic, cel talentat… Și mai e unul (cel puțin) despre care, în discuții, se va zice: „Și el? Ei, și tu acum, lasă-l, că e băiat bun…“ Cu timpul, lumea se va obișnui cu tine și, cu puțin noroc, vei fi și promovat. Că doar ești băiat bun… Și nu uita, pe măsură ce avansezi în carieră, fii umil cu cei mari și cît mai arogant cu cei mici!

Adrian Stănică este jurnalist de ştiinţă şi cercetător ştiinţific la Institutul Naţional de Geologie şi Geoecologie Marină - GeoEcoMar.

Mai multe