Corpul uman, aşa cum este în realitate - patru întrebări pentru Aurora STĂNESCU

10 iulie 2013   Tema săptămînii

De ce credeţi că Muzeul „Grigore Antipa“ este spaţiul potrivit pentru a găzdui expoziţia The Human Body?

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ este o instituţie publică de cercetare ştiinţifică a biodiversităţii (inclusiv omul). Fiind şi muzeu, Antipa are misiunea de a transmite publicului informaţii ştiinţifice corecte din domeniul zoologiei, anatomiei, ecologiei şi protecţiei mediului. Expoziţia The Human Body fiind o expunere dedicată anatomiei umane, era firesc să găzduim această prezentare.

The Human Body a stîrnit reacţii polemice (unele in extremis). Credeţi că societatea românească de astăzi este pregătită pentru o astfel de expoziţie?

Da, cred că publicul românesc a fost interesat de această expoziţie. Au fost persoane care au decis să nu viziteze expoziţia şi respectăm această decizie. De neînţeles sînt cei care au „păreri“ negative şi „militează“ pentru închiderea ei, fără să o fi văzut!

Sînteţi de profesie biolog... Ce ne puteţi spune despre corpul uman ca exponat? Care este rolul unui ansamblu care conţine astfel de exponate?

Cunoaşterea mediului exterior este o preocupare constantă a oamenilor, mai ales în ultimele decenii, cînd abuzurile noastre asupra habitatelor naturale au început să ne afecteze viaţa. Corpurile noastre ne preocupă încă de la naştere. Expunerea corpurilor umane plastinate reprezintă, din punctul meu de vedere, o oportunitate rară de a vedea şi apoi de a înţelege cum sînt alcătuite şi cum funcţionează organele noastre interne. Vizualizarea unor boli prin materializarea lor în formaţiuni de tipul tumorilor sau altor formaţiuni patogene ne fac mai atenţi la viaţa pe care o ducem. Cînd vezi organizaţia internă la om, pe un mulaj sau într-un desen, ai întotdeauna în minte întrebarea: „Oare aşa arată? Sau este o modelare, un desen care să ne ajute să înţelegem?“ Vizitarea expoziţiei The Human Body, deschisă la Antipa, a oferit vizitatorilor tocmai această ocazie, de a vedea corpul uman aşa cum este acesta în realitate.

Consideraţi expoziţia un succes? De ce?

Cred că The Human Body este o expoziţie de succes; ca dovadă: impactul puternic pe care l-a avut asupra vizitatorilor şi asupra mass-media. Din caietul de impresii am reţinut cîteva aprecieri ale profesorilor care au însoţit grupurile de elevi şi care au considerat expunerea ca fiind foarte explicită şi utilă.

Aurora Stănescu este şefa departamentului de PR, Marketing Cultural şi Programe Educative al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“.

Mai multe